ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κουίκ για ανυπαρξία νηπιαγωγών σε χωριά της Σάμου

Ερώτηση Κουίκ για ανυπαρξία νηπιαγωγών σε χωριά της Σάμου

Σε ερώτηση προχώρησε ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, «για την ανυπαρξία νηπιαγωγών σε χωριά της Σάμου», και προσθέτει πως «μετά την Ικαρία, το υπουργείο αφήνει χωρίς νηπιαγωγεία και την ακριτική Σάμο, προσθέτοντας και νέα οικονομικά βάρη στις οικογένειες».

«Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου Ικαρίας – Φούρνων που έφτασε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ «δεν λειτουργούν τα νηπιαγωγεία των χωριών Υδρούσσας, Λέκκας, Πλατάνου και Κουμέικων στο νησί της Σάμου».

Όπως επισημαίνει ο Απόστολος Τσιώλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων, στο Δελτίο Τύπου: «Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νήπια θα μεταφέρονται στο Καρλόβασι από τους γονείς τους δημιουργώντας τμήματα των 30 και πλέον ατόμων ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών νηπιαγωγών με αποτέλεσμα και τα περισσότερα προνήπια να μείνουν εκτός νηπιαγωγείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας εκτιμά ότι πάλι διασαλεύεται η γαλήνη της ακριτικής οικογένειας προσθέτοντας επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στη λειτουργία της με απαξίωση των Σαμιακών χωριών, την ταλαιπωρία παιδιών και γονέων εν μέσω χειμώνα, με επιπλέον έξοδα για τη μεταφορά τους (έξοδα μεταφοράς τα οποία για τα σχολικά έτη 2011 – 2012 και 2012 – 2013 δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους) δημιουργώντας μία Ελλάδα προπολεμική...».

«Δεν θα έπρεπε να προχωρήσετε σε άμεση ανάκληση της απόφασης απόσπασης/μετακίνησης των Νηπιαγωγών στο Γ' Νηπιαγωγείο Σάμου ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία Υδρούσσας και Λέκκας;» ερωτά τον Υπουργό Παιδείας ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μάθει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ώστε να τοποθετηθούν άμεσα νηπιαγωγοί στα χωριά Πλατάνου και Κουμέικων. Επιπλέον αναρωτιέται εύλογα πώς είναι δυνατόν ένας νηπιαγωγός να είναι σε θέση να επιβλέπει 30 νήπια, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΧΩΡΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ,
Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου Ικαρίας – Φούρνων, ο οποίος διαμαρτύρεται εντόνως για τη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων (4) Νηπιαγωγείων στη Σάμο.
Στην ανακοίνωσή του Συλλόγου Πολυτέκνων, η οποία παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Απόστολο Τσιώλη, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:
«1. Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογός μας ενημερώθηκε από οικογένειες της Δυτικής Σάμου που έχουν παιδιά σε προνηπιακή και νηπιακή ηλικία για τα παρακάτω:
α. Δεν λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία των χωριών Υδρούσσας και Λέκκας λόγω αιφνιδιαστικής μεταφοράς των νηπιαγωγών τους στο Γ' Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου.
β. Δεν λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία των χωριών Πλατάνου και Κουμέΐκων λόγω μη τοποθέτησης νηπιαγωγών.
2. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νήπια θα μεταφέρονται στο Καρλόβασι από τους γονείς τους δημιουργώντας τμήματα των τριάντα (30) και πλέον ατόμων ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών νηπιαγωγών με αποτέλεσμα και τα περισσότερα προνήπια να μείνουν εκτός νηπιαγωγείου.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας εκτιμά ότι πάλι διασαλεύεται η γαλήνη της ακριτικής οικογένειας προσθέτοντας επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στη λειτουργία της με απαξίωση των Σαμιακών χωριών, την ταλαιπωρία παιδιών και γονέων εν μέσω χειμώνα με επιπλέον έξοδα για τη μεταφορά τους ( έξοδα μεταφοράς τα οποία για τα σχολικά έτη 2011 – 2012 και 2012 – 2013 δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους) δημιουργώντας μία Ελλάδα προπολεμική τότε που για να πάει το παιδί για εκπαίδευση έπρεπε να μετακομίσει στην πόλη, δίνοντας ένα επιπλέον χτύπημα στην ύπαιθρο συμβάλλοντας στην ερήμωσή της.
4. Ο Σύλλογός μας σεβόμενος και αναγνωρίζοντας την αγωνία όλων των οικογενειών ανεξαρτήτως μελών, καταδικάζει τις παραπάνω ενέργειες που ως φαίνεται οδηγούν στην περαιτέρω διάλυση της οικογένειας και οδηγεί στην απαξίωση τα παιδιά μας «το μέλλον αυτού του τόπου», ζητά δε από τους υπευθύνους την άμεση αποκατάσταση του δημιουργηθέντος κακουργήματος.
Μήπως οι συντάξαντες την Επιστολή προς γονείς και μαθητές εκπαιδευτικοί που ανέφεραν μεταξύ άλλων τη φράση: «Μετά από τούτο τον Σεπτέμβρη λοιπόν τίποτα δεν θα είναι το ίδιο» είχαν σωστά προβλέψει τον σχολικό Αρμαγεδδών;»
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Δεν θα έπρεπε να προχωρήσετε σε άμεση ανάκληση της απόφασης απόσπασης/μετακίνησης των Νηπιαγωγών στο Γ' Νηπιαγωγείο Σάμου ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία Υδρούσσας και Λέκκας ;
2. Σκοπεύετε να προβείτε στην άμεση τοποθέτηση νηπιαγωγών στα χωριά Πλατάνου και Κουμέικων;
3. Κατανοείτε ότι στην περίπτωση που πράγματι μεταφέρονται τα νήπια στο Καρλόβασι θα προκύψουν σοβαρότατες δυσχέρειες επίβλεψής τους; Πώς ένας Νηπιαγωγός θα είναι σε θέση να επιβλέπει τριάντα (30) νήπια χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα; Δεν οφείλετε να προχωρήσετε σε άμεση πρόσληψη αναπληρωτών Νηπιαγωγών ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο αποκλεισμού των προνηπίων;
4. Για ποιο λόγο σε μία εποχή που η Ελλάδα μας αιμορραγεί θα πρέπει οι γονείς να επωμίζονται το κόστος μεταφοράς των παιδιών; Μήπως θα έπρεπε να φροντίσετε ώστε τελικά να βρεθεί ένα μέσο μεταφοράς τους στο Καρλόβασι (π.χ. πούλμαν, μισθωμένο ταξί κ.λ.π.);
5. Γνωρίζετε ότι καταπατάτε το άρθρο 16 παράγραφοι 1, 2 και 4 του Συντάγματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ»