ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Πολιτικές ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Που στοχεύει η "πρωτοβουλία των 58" και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις Βενιζέλου και Κουβέλη.

Νέες πολιτικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το πρώτο το μανιφέστο για την Κεντροαριστερά συνυπογράφεται από 58 προσωπικότητες του χώρου και τιτλοφορείται «Πρόσκληση σε Ιδρυτική Συνέλευση για Μια Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη». Οι εμπνευστές του κειμένου εκτιμούν ότι μέσα στους προσεχείς μήνες μπορεί να συσταθεί ένας φορέας με συμφωνημένες διαδικασίες, συγκεκριμένο Σχέδιο Εθνικής Συγκρότησης και προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στόχος η δημιουργία μιας ενιαίας παράταξης κομμάτων και ανεξάρτητων κινήσεων, τα οποία θα κατέλθουν από κοινού στις ευρωεκλογές.

Το όλο εγχείρημα είχε ακουστεί στο παρελθόν και απαξιώθηκε ως «όνειρο θερινής νυκτός». Ωστόσο, φαίνεται πλέον να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς υπέρμαχος μιας τέτοιας εξέλιξης εμφανίζεται ο ίδιος ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ ένα τέτοιο σενάριο ενθαρρύνεται και από πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Με απλά λόγια, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να υποστείλουν προσωρινά τις κομματικές τους σημαίες και να διερευνήσουν με πρόσωπα και κινήσεις πολιτών μια πολιτική φόρμουλα κοινής καθόδου τους στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Μια τέτοια εξέλιξη τη βλέπουν θετικά και αρκετά από τα στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ (Νίκος Χριστοδουλάκης, Τάσος Γιαννίτσης Γιώργος Φλωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά.).

Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων οι Σπ. Λυκούδης, Ανδ. Παπαδόπουλος, Βασ. Οικονόμου κ.ά. Μάλιστα κάποιοι από τους προαναφερθέντες δεν αρνούνται ότι ασκούνται πιέσεις στον κ. Φώτη Κουβέλη να αποδεχθεί την ανάγκη συνεργασίας του και με το ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο απέκλειε μέχρι πρότινος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά στόχος είναι στο μέλλον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συγκλίνουν και να συναντηθούν ενώ οι «58», δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους και για την πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων (Μπουτάρη, Καμίνη, Σκοτινιώτη, Φίλιου και Δημαρά) και άλλων αυτoδιοικητικών που δείχνουν, το δρόμο της συνεργασίας στη βάση κοινών αξιών.

Την ίδια ώρα ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης φορέα της Κεντροαριστεράς, ως ένα πρώτο βήμα προς την ενιαία εκπροσώπηση όσων κομμάτων και κινήσεων του χώρου επιθυμούν να συμβάλουν στη δημιουργία της λεγόμενης «Ελιάς».

Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σημειώνουν ότι σύντομα θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφανθεί περί του τρόπου συμμετοχής του κόμματος στον ενιαίο φορέα.

Καθοριστικές βέβαια για τις οριστικές αποφάσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα είναι οι επόμενες δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση νέας κάμψης της ΔΗΜΑΡ είναι προφανές ότι ο κ. Κουβέλης θα πιεστεί περαιτέρω για την κοινή κάθοδο, ενώ αντιθέτως ο κ. Βενιζέλος πιθανώς θα το ξανασκεφτεί αν το ΠΑΣΟΚ επιστρέψει σε διψήφια νούμερα.

Διαβάστε επίσης:

Πόση σχέση έχουν με την κοινωνία οι πραματευτάδες της κεντροαριστεράς;

«Πρωτοβουλία των 50» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Η κεντροαριστερά είναι εδώ