ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαφάνεια

Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαφάνεια

Την «υπέρβαση» ζητά ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο ζήτημα της διαφάνειας και στις αλλαγές γύρω από τη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «υπέρβαση» αυτή αφορά στη συμμετοχή της Βουλής και των κομμάτων. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την Βουλή, ήδη η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει αποφασίσει να αναρτά τις πράξεις του Κοινοβουλίου στο site της, ενώ αντίστοιχες πρακτικές ζήτα το Υπουργείο από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, επί νομοσχεδίου του υπουργείου του, τόνισε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εξεταστεί εκ νέου το θέμα και ανακοίνωσε πως ήδη επεξεργάζεται το θέμα με το υπουργείο Εργασίας, καθώς όπως είπε «οι συνδικαλιστικές άδειες απηχούν αντιλήψεις μιας άλλης εποχής»

Ενισχύεται ο θεσμός του προγράμματος «Διαύγεια»:

Με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη - ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.

Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς του αναρτημένου κειμένου και του κειμένου της πράξης ισχύει το αναρτημένο.

Ο θεσμός του προγράμματος «Διαύγεια» εγγυάται την ανάρτηση στο διαδίκτυο κάθε κυβερνητικής απόφασης, προσδίδοντας διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στις δημόσιες δαπάνες:

Πάνω από 2.000 αναρτήσεις κάθε ώρα, 14.000 κάθε ημέρα.

Συμμετοχή 3.500 δημοσίων οργανισμών και φορέων.

Πάνω από 9.500.000 αναρτήσεις από την αρχή του θεσμού το 2010.

Ενίσχυση του θεσμού το 2014 με δυνατότητα ανάρτησης σχολίων, παρατηρήσεων από πολίτες, καλύτερη μηχανή αναζήτησης, καλύτερη διαχείριση δεδομένων γνώσης, συμμετοχή του taxisnet, ηλεκτρονικές προμήθειες και δειγματολογίου δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης:

«Η τροποποίηση μειώνει την αποτελεσματικότητα της «Διαύγειας»»

Επίθεση Παπανδρέου σε Σαμαρά για τη «Διαύγεια»

Διάψευση του Υπ.Διοικ.Μετ. για τα περί κατάργησης της «Διαύγειας»

Καπερνάρος:Επιδιώκουν την αδιαφάνεια υποβαθμίζοντας τη «Διαύγεια»

Η ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις αλλαγές στο πρόγραμμα «Διαύγεια»

Το ΠΑΣΟΚ για τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

Μητσοτάκης στο Twitter: Αναληθή τα περί κατάργησης της Διαύγειας