ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Προσωρινή ανάσα για την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μέχρι τουλάχιστον τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίστηκε καν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα τη ΔΗΜΑΡ ή τη Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα του Α. Λοβέρδου.

Παράλληλα, "παγώνουν" και οι διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων, κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά λοιπόν πήρε παράταση για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αν φυσικά δεν σημειωθεί κάποιο «ατύχημα» ή αναγκαστεί να προσφυγή ο πρωθυπουργός σε κάλπες λόγω των ακραίων απαιτήσεων της τρόικας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επομένως μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του έως και την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης και το γεγονός πως το 18μηνο της λίστας από τις προηγούμενες εκλογές έχει λήξει και συνεπώς οι όποιες κάλπες στηθούν από εδώ και στο εξής θα είναι με σταυρό.

Η κυβέρνηση, μετά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, αναμένεται να λάβει ανάσα, έστω και προσωρινή , το μέγεθος βέβαια της οποίας θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα επιβάλει η τρόικα.

Ωστόσο, βρίσκεται ήδη ενόψει ενός πολύ σοβαρού διλήμματος, εάν δηλαδή ο πολιτικός σχεδιασμός της συμπεριλάβει τις τριπλές κάλπες τον Μάιο, εθνικές εκλογές δηλαδή μαζί με ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι απόψεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης διχάζονται, με τον Ευ. Βενιζέλο να απορρίπτει μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης:

Οι άγριες κόντρες των πολιτικών αρχηγών στη πρόταση μομφής (Videos)

Τσίπρας για νταβατζήδες καναλάρχες (θύμισε κάτι από Καραμανλή) (vid)

Α. Σαμαράς: Δε θα σας κάνω τη χάρη. Εκλογές το 2016!

Βγήκαν τα «όπλα» στη Βουλή: Ο Βενιζέλος κάλεσε τον Τσίπρα σε μονομαχία

Σαμαράς εξερχόμενος από τη Βουλή: «Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη»

Το μυστικό σχέδιο για να μεταθέσουν τα έκτακτα μέτρα τον Απρίλη

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα - Ορατό το ενδεχόμενο εκλογών

«Κλειδώνουν» οι πρόωρες εκλογές

Εκλογές: Άσος στο μανίκι ή χαρτί που καίει την κυβέρνηση

Ποιοι και γιατί σπρώχνουν την Ελλάδα στις κάλπες