ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Άσος στο μανίκι ή χαρτί που καίει την κυβέρνηση

Εκλογές: Άσος στο μανίκι ή χαρτί που καίει την κυβέρνηση

-Για πρώτη φορά κορυφαίοι υπουργοί κάνουν λόγο για εκλογές.

-Το μήνυμα Σαμαρά και ο φόβος των δανειστών για πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Σε μετωπική σύγκρουση με την τρόικα φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για λήψη νέων μέτρων.

Το ενδεχόμενο νέου μνημονίου τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα ακύρωνε τη ρητορική του πρωθυπουργού και θα προκαλούσε νέο γύρο αντιδράσεων από τους βουλευτές, που ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσουν ψήφο σε νέα οριζόντια μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα προς ΕΕ και ΔΝΤ πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα, ενώ υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως ακόμα και αν ζητηθούν νέα μέτρα δεν πρόκειται να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Κορυφαίοι υπουργοί μάλιστα έκαναν για πρώτη φορά λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που μέχρι πρότινος τουλάχιστον ξόρκιζαν οι δανειστές.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη χθες ότι σε περίπτωση που ζητηθούν νέα οριζόντια μέτρα, τότε θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διεμήνυσε προς την τρόικα ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση εισηγούνταν τη λήψη νέων μέτρων η Βουλή δεν θα τα ψήφιζε.

Το μήνυμα κατά της λήψης νέων οριζόντιων μέτρων επέδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, απειλώντας εμμέσως με εκλογές αν επιμείνουν οι δανειστές στο ασφυκτικό πρέσινγκ.

Η τρόικα από την πλευρά της φοβάται πως η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα θα προκαλέσει πολιτική κρίση και αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας με… απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ενδεχόμενη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα προκαλεί τρόμο στους δανειστές που φοβούνται ότι θα τιναχθούν όλα στον αέρα.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκαλούν «μούδιασμα» σε Μαξίμου και Βρυξέλλες που βλέπουν την κυβέρνηση να μην μπορεί να ξεφύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει σε απόσταση βολής από την ΝΔ.

Εδώ ακριβώς είναι και το ρίσκο για την κυβέρνηση. Στο παιχνίδι με τους δανειστές μπορεί να παίξει με ασφάλεια το χαρτί των εκλογών και ίσως κερδίσει την παρτίδα. Στο εσωτερικό παιχνίδι όμως, το χαρτί των εκλογών είναι σαν παίζει BlackJackκαι να τραβά από 17…

Διαβάστε επίσης:

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις απαιτήσεις των δανειστών

Με «δανεικά φάρμακα» τα βγάζουν πέρα Έλληνες πολίτες

Εύθραυστο το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τον φόβο νέων μέτρων

Στουρνάρας:Όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι με τους δανειστές

Ποιοι και γιατί σπρώχνουν την Ελλάδα στις κάλπες

«Στροφή 180 μοιρών» από τους δανειστές μας για πρόωρες εκλογές!

Εισηγούνται εκλογές στον Σαμαρά