ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις απαιτήσεις των δανειστών

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις απαιτήσεις των δανειστών

-«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό

-Όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται ο Α. Σαμαράς

«Φρένο» στα σενάρια περί νέων μέτρων θέλει να βάλει η κυβέρνηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η έντονη φημολογία που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες για λήψη νέων μέτρων έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου που φοβάται ότι αυτό θα φανεί στις δημοσκοπήσεις και οι... κόποι από την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα πάνε χαμένοι.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά απαντήσεις στη ρητορική των δανειστών μας για το δημοσιονομικό κενό εντός του 2014 (που συνεπάγεται νέα μέτρα) και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας που στενάζει έπειτα από 4 χρόνια ύφεσης και άγριας λιτότητας.

Οι εισηγήσεις που δέχεται αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός για το θέμα είναι πολλές, από τη σύμπλευση με τη γραμμή των δανειστών μας στην Ε.Ε. (γραμμή Στουρνάρα) μέχρι και τη διενέργεια εκλογών, καθώς σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες η πρώτη ευφορία από την επιχείρηση αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής γρήγορα αντικαταστάθηκε από τα δημοσιεύματα για τις αστοχίες του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Υπέρ της προσφυγής στις κάλπες είναι κυρίως οι βουλευτές της επαρχίας που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματά του. Οι ίδιοι εκτιμούν πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει να "σέρνεται" και να ακολουθεί αντιλαϊκή πολιτική, τότε σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να επισκεφθούν καν τις εκλογικές τους περιφέρειες.

«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος του έτους. Για τη μετακύλιση του χρέους είπε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι.

Ερωτηθείς για το αν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις και το κλίμα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα.

Οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για το 2014 αναμένεται να ληφθούν τον Δεκέμβριο. Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Όπως δήλωσε ο εν λόγω παράγοντας, κατά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καθώς και για το δημόσιο χρέος. Για το τελευταίο, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013.

Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών. Σημειώνεται ότι, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».

Αντικείμενο της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της δόσης, η οποία, σημειωτέον, εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Με «δανεικά φάρμακα» τα βγάζουν πέρα Έλληνες πολίτες

Εύθραυστο το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τον φόβο νέων μέτρων

Στουρνάρας:Όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι με τους δανειστές

Ποιοι και γιατί σπρώχνουν την Ελλάδα στις κάλπες

«Στροφή 180 μοιρών» από τους δανειστές μας για πρόωρες εκλογές!

Εισηγούνται εκλογές στον Σαμαρά