ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης

-Χρονιά σκληρής λιτότητας και το 2014

- Νέα δραματικές περικοπές και «ταφόπλακα» στην Υγεία

Με 153 «ναι» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2014. Καταψήφισαν 142 βουλευτές, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης ψήφισε «παρών». Από την ψηφοφορία απουσίασε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε διεργασίες του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

Υπέρ ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη.

Απουσίασαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Γ. Λαγός.

O προϋπολογισμός πείνας για το 2014 πέρασε ελαφρά τη καρδία απόψε από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για το 2014, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των διεθνών πιστωτών της χώρας.

Οι εκπρόσωποι όμως του ελληνικού λαού αντί να αντισταθούν επιτέλους και να πουν ένα μεγάλο «όχι» στα θέλω της τρόικας, έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους και μαζί ένα ακόμα καρφί στο σταυρό που κουβαλά ο κάθε Έλληνας.

Μπορεί ο προϋπολογισμός να πέρασε, ωστόσο οι τριγμοί στην κυβέρνηση συνεχίζονται. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πλέον ισχνή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα σε ενδεχόμενο «αντάρτικο στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες για πλειστηριασμούς και φόρο ακινήτων.

Τα χαμόγελα περίσσεψαν και πάλι μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ωστόσο αυτή τη φορά ήταν παγωμένα.

Δεν είναι μόνο η παντιέρα που σηκώνουν πλέον οι κυβερνητικοί βουλευτές, είναι και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων που δεν παρέλειψαν ως και χθες να στέλνουν αμφίσημα μηνύματα για το πότε θα πάρει την δόση η χώρα και πως, τη στιγμή που η οικονομία ασφυκτιά.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το 2014 αναμένεται να είναι ακόμη μία χρονιά σκληρής λιτότητας. Προβλέπονται περικοπές 3,12 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013 στις κρατικές δαπάνες και νέα αυξημένη φοροεπιδρομή κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, νέα μέτρα που θα γονατίσουν τα γνωστά υποζύγια προβλέπονται για το 2014.

Ταφόπλακα στην Υγεία

Μεταξύ των τομέων που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα είναι και αυτός της Υγείας. Η έκθεση του κ. Μούιζνιεκς προειδοποιεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των περικοπών στη δημόσια υγεία.

Παρά τις επισημάνσεις του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μούιζνιεκς, η Βουλή απόψε ψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος περιλαμβάνει δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία.

Πρόκειται για μείωση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ των δημοσίων δαπανών υγείας. Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 334 εκατ. ευρώ, οι παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 30% και όλα αυτά με την απουσία πρόβλεψης για την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμμένει στον μνημονιακό στόχος για επιπλέον περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, η οποία μειώνεται κατά 1.057 δισ. ευρώ (από 3.076 σε 2.019).

Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, υπέκυψε σε όλες τις πιέσεις των δανειστών, διακινδυνεύοντας το επίπεδο δημοσίων παροχών υγείας προς τους πολίτες και τη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης παρά την προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης...

Διαβάστε επίσης:

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στουρνάρας: Έχει ήδη διανυθεί το 80% της απόστασης

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του χθες

Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση

Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Παπαρήγα: Χωρίς αντίκρισμα το πρωτογενές πλεόνασμα

Προϋπολογισμός ενταφιασμού της δημόσιας υγείας

Θανάσιμη απειλή οι πολιτικές λιτότητας

Αξιολόγηση ΕΟΠΥΥ: Τα πισωγυρίσματα, οι παγίδες και στο βάθος απολύσεις

Έρχονται 3.000 απολύσεις σε υγεία και πρόνοια το 2014

Στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη συζήτηση για ΠΦΥ και απολύσεις

Ρoή Ειδήσεων