ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΥΠΟΙΚ σήμερα η τρόικα – Κλειδώνει η εκταμίευση τους 1 δισ. ευρώ

Στο ΥΠΟΙΚ σήμερα η τρόικα – Κλειδώνει η εκταμίευση τους 1 δισ. ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τα Αμυντικά Συστήματα, η αναδιάρθρωση των οποίων αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Νέα συνάντηση στις 15:00 μετά το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και στις 18:00 το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, θα έχουν σήμερα Τετάρτη οι επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τα Αμυντικά Συστήματα, η αναδιάρθρωση των οποίων αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμή από το καλοκαίρι.

Τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιάννης Στουρναρας είχε εκτιμήσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου, γεγονός που επιβεβαίωσαν αργότερα και οι Βρυξέλλες.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα ΕΑΣ αναδιαρθρώνονται, με το συρρικνωμένο στρατιωτικό τμήμα που απομένει να διατηρεί τον εξαγωγικό του χαρακτήρα. Εφόσον δεν αποδειχθεί βιώσιμη η λειτουργία του σε διάστημα 12 μηνών, τότε θα προχωρήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία, κατά το πρότυπο της ΕΛΒΟ.

troika-5706

Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή, όπως ελπίζει το οικονομικό επιτελείο, τότε το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG) θα συνεδριάσει αμέσως με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του υπολοίπου, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τη δόση του Προγράμματος Στήριξης, που είχε επί της αρχής εγκριθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στέλεχος της κυβέρνησης αναφέρει ότι όταν οι Βρυξέλλες μιλούν για συμφωνία δεν αναφέρονται μόνο στα προαπαιτούμενα.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι πολλά:

  • ΦΠΑ εστίασης
  • Φόρος ακινήτων
  • Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
  • Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
  • Εμπορικές μισθώσεις
  • Αποκρατικοποιήσεις
  • Δημοσιονομικό κενό 2014
  • Δημοσιονομικό κενό 2015-2016

Η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκαν να «τρέξουν» κάποια από τα θέματα της επόμενης αξιολόγησης (εκείνης που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να έχει τελειώσει τον Νοέμβριο) πριν κλείσει η χρονιά, με νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε τον Ιανουάριο η επιστροφή της τρόικα να μη ξεκινήσει από το μηδέν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνδεθεί με προσδοκίες για εκταμίευση της πρώτης... σταγόνας από την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρω μέσα στον Φεβρουάριο. Και να βελτιώσει την εικόνα που η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει το κρίσιμο εκλογικό πεντάμηνο του 2014.

Η διαχείριση αυτή προϋποθέτει ότι θα έχει κλείσει –πέραν της υπόθεσης των αμυντικών βιομηχανιών που είναι θέμα των επόμενων 24ώρων– τόσο η νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών όσο και το επόμενο πακέτο απολύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Οι δανειστές επιμένουν γιατί εξυπηρετούν κερδοσκόπους

Στην Αθήνα η τρόικα – Για... σκι οι Ευρωπαίοι

Στουρνάρας: Στόχος μας η εκταμίευση του 1 δισ. έως το τέλος του έτους

Eurogroup: Ίσως ένα δισ. τώρα και τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις

Ρεν: Χρειάζονται ακόμα μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική επίπτωση

Ντάισελμπλουμ: Την Τρίτη επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα

Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο, συνολικά η Ελλάδα