ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν στα 3 από τα 4 σημεία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Συμφώνησαν στα 3 από τα 4 σημεία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Σημαντική προσέγγιση φαίνεται ότι έχει υπάρξει μεταξύ ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής της τρόικας σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία για συμφωνία πριν από την αναχώρηση της τρόικας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, ήδη έχει υπάρξει συμφωνία σε τρία από τα τέσσερα σημεία των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της πρώτης κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το 4ο σημείο, το οποίο, πάντως, είναι και το δυσκολότερο. Συγκεκριμένα, πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κ.λπ.), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Με την τρόικα να ζητεί πολύ αυστηρά κριτήρια και την κυβέρνηση να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΠΟΙΖΩ: Στη Βουλή οι υπογραφές κατά των πλειστηριασμών (pics+vid)

«Δεν θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία όσων χρωστούν σε ΙΚΑ και εφορία»