ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόρος ακινήτων: Θα παίρνουν σπίτια και θα φυλακίζουν κόσμο!

Φόρος ακινήτων: Θα παίρνουν σπίτια και θα φυλακίζουν κόσμο!

Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τάχθηκε κατά του συνυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του φόρου, και σημείωσε πως «όταν φορολογείς ένα ακίνητο που δεν παράγει κανένα πρόσοδο, ουσιαστικά το οδηγείς σε έμμεση δήμευση». «Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αδυναμία καταβολής οφειλών. Δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας κάποιος επειδή είναι φτωχός και δεν έχει να πληρώσει - πολλές φορές μάλιστα, διότι το ίδιο το κράτος του οφείλει - και να καταλήγει να έχει πλημμέλημα με τουλάχιστον τρία χρόνια φυλακή γιατί δεν μπορεί να πληρώσει» υπογράμμισε ο κος Παυλόπουλος.

200612paulopoulos

«Με τη φυλακή, ποιον θα σωφρονίσετε; Το πολύ-πολύ να τον αναγκάσετε να πηδήξει από κανένα μπαλκόνι» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο βουλευτής πρότεινε να υπάρξει γενικευμένη καθιέρωση της ένστασης συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένου, όπως επίσης και να υπάρξει η δυνατότητα να παραχωρεί ο φορολογούμενος ένα ακίνητο στο κράτος, στην αντικειμενική του αξία, έναντι των οφειλών του και μελλοντικών οφειλών. Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση, δήλωσε πως κάτι τέτοιο το προτείνει μονάχα για φορολογουμένους σε αδυναμία πληρωμής.

Το θέμα του συμψηφισμού έθεσαν επίσης, οι Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Κώστας Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛ.). «Με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά στο άρθρο 48 ο συμψηφισμός απαιτήσεων και καθίσταται σαφές ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας δεν επηρεάζει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Το υπουργείο, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο του συμψηφισμού, όπως αυτό προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και στην πράξη» συμπλήρωσε.

voridis vouli 425x

Αργότερα, ο Μάκης Βορίδης, (ΝΔ), επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «η Αριστερά έχει μια ιδεολογική θέση εναντίον της περιουσίας» και ως εκ τούτου, «αποτελεί βασική ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε βγει στα κάγκελα ενάντια σε έναν φόρο στην περιουσία. Είστε επίσης ανακόλουθοι, γιατί στο πρόγραμμά σας έχετε τρισχειρότερα - ύπαρξη φορολογίας επί του συνόλου της περιουσίας» ανέφερε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάκης Βορίδης. «Οι απόψεις της Αριστεράς είναι σύνθετες» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει τον ταμειακό στόχο, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό. Υπήρχε το σουηδικό μοντέλο, με υψηλή φορολογία και πολλές κοινωνικές παροχές, υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, με χαμηλή φορολογία και πολύ μεγάλη κατανάλωση. Εσείς προβλέπετε υψηλή φορολογία και πολύ χαμηλές κοινωνικές παροχές. Είναι ένα καινούργιο μοντέλο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί σ' αυτό. Θα το μελετήσουμε» ανέφερε ειρωνικά ο κος Τσακαλώτος. Από την άλλη, ο κος Τσακαλώτος δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει «μεγάλο αφορολόγητο και φορολογία επάνω στον πλούτο», αλλά «δεν μπορούμε σήμερα να πούμε αριθμούς, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση όταν θα έρθουμε στα πράγματα...» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

tsa

«Θέλετε να μας πείσετε ότι τσακώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κι αν είναι δίκαιος ο φόρος της Αριστεράς ή δίκαιος ο φόρος της Δεξιάς; Το ζητούμενο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν σε αυτόν τον τόπο, σκεπτόμενοι «να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου», πρέπει σήμερα να τιμωρηθούν!» παρατήρησε ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ). «Έχω την πληροφορία, πως από τις Δ.Ο.Υ. στην Ήπειρο, έχουν φύγει σήμερα εκατοντάδες κατασχετήρια ακινήτων. Αν επιβεβαιωθεί η είδηση που μου δόθηκε και από εφοριακό και δικαστικό επιμελητή, θα μπορώ για μία ακόμη φορά να σας κατηγορήσω, πως είστε μέλος μιας διεθνούς τραπεζικής μαφίας που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να πάρει τα ακίνητά μας» ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ).

Ενστάσεις για την απουσία αφορολόγητου ορίου, εξέφρασε ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ): «Το κράτος προηγουμένως είχε κάνει υποεκτίμηση της περιουσίας και έχανε χρήματα. Σήμερα έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο, της υπερεκτίμησης της περιουσίας με πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορώ να δεχθώ, ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μόνος του στη ζωή και έχει ένα σπίτι πενήντα τετραγωνικά και έχει και εισόδημα 5.000 ευρώ ή 9.000 ευρώ και δεν έχει τίποτε άλλο σε αυτό τον κόσμο, πρέπει να φορολογηθεί» δήλωσε ο βουλευτής. «Το σχέδιο νόμου αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πόσο ψεύτικες και απατηλές είναι οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων του κεφαλαίου ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, και ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης» υποστήριξε ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Δίνετε τη μάχη για να υπάρχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό από το τσάκισμα των εργαζόμενων, ώστε να έχουμε νέους φόρους για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων» τόνισε ο βουλευτής.

«Οι ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας αρχές, οι οποίες είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η ισχυρή προοδευτικότητα της φορολόγησης στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ένα αφορολόγητο όριο και ουσιαστικές απαλλαγές στις ευπαθείς ομάδες» παρατήρησε η Ασημίνα Ξηροτύρη. «Ο ΕΝΦΙΑ δεν αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά είναι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Προκύπτει έτσι φοροελάφρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας» υποστήριξε η βουλευτής.

Διαβάστε επίσης:

Γιοβανόπουλος για φόρο ακινήτων: Ποινικοποιείτε την φτώχεια!

Κουίκ σε Σταϊκούρα για ακίνητα:Είστε μέλος μιας τραπεζικής μαφίας!