ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η τραπεζική ενοποίηση στα κεντρικά ζητήματα της ελληνικής Προεδρίας»

«Η τραπεζική ενοποίηση στα κεντρικά ζητήματα της ελληνικής Προεδρίας»

Η προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι τα δύο ζητήματα στα οποία αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από την Ελληνική Προεδρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους, σήμερα στις Βρυξέλλες, με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιανουαρίου για την εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών «Επανεκκινώντας την Ευρώπη».

Όπως ανέφερε ο Χ. Σβόμποντα στόχος της Ελληνικής Προεδρίας θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως τον Απρίλιο, για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, ενώ σε ό,τι αφορά τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, τόνισε ότι αναμένεται να δοθεί έμφαση στην πολιτική ασύλου. Συνεχίζοντας, ο Χ. Σβόμποντα υποστήριξε ότι το «στοίχημα» για την Ελλάδα είναι να προωθήσει η ίδια, τους επόμενους μήνες, τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στο ρόλο της τρόικας, λέγοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι αντιδημοκρατική και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό στις χώρες του Μνημονίου.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Χ. Σβόμποντα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, μετά τις ευρωεκλογές, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, ο Αυστριακός αξιωματούχος απέκλεισε το ονομαστικό κούρεμα του χρέους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αποδεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου, ο Χ. Σβόμποντα ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα.

064c933678f4681dbb14b425c20359b8 XL

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ε.Κ., θα ήταν ευκταία μια συμμαχία της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, πριν από τις ευρωεκλογές. «Γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, αλλά θα ήταν προτιμότερη μια συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα πριν τις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο έχει συμβεί άλλωστε σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία», ανέφερε ο Αυστριακός αξιωματούχος. Ο Χ. Σβόμποντα δεν έκρυψε ότι ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πόρτα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι ανοιχτή για τη ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε επίσης:

Σβόμποντα: Η κατάργηση της τρόικας, νίκη για την ελληνική προεδρία