ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και στις αστικές συγκοινωνίες

Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση θα συνεχιστεί  και στις αστικές συγκοινωνίες

Η αξιολόγηση των φορέων στο δημόσιο θα συνεχιστεί στις αστικές συγκοινωνίες κατέστησε σαφές ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, οι αστικές συγκοινωνίες είναι υπό αξιολόγηση όπως όλα τα ΝΠΙΔ, ωστόσο διευκρίνισε ότι επειδή κάποιος φορέας αξιολογείται δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα προκύψουν και μειώσεις προσωπικού.

«Σε μια αξιολόγηση πρέπει μόνο να βγαίνει το 25% άριστοι, το υπόλοιπο 60% καλοί και ένα 15% κατώτεροι από τις προϋποθέσεις» σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Επίσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως την πρώτη ουσιαστική απόπειρα κατάργησης φορέων.

Επισήμανε ότι καταργούνται φορείς οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, είτε το έργο τους μπορεί να καλυφθεί από κάποια άλλη δημόσια δομή.

«Η διαδικασία της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκτιμώ ότι θα υπάρξει κι άλλο κύμα φορέων (σ.σ προς κατάργηση), αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των φορέων» σημείωσε.

«Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον»

«Έχουμε αναλάβει να σεβόμαστε το χρήμα του έλληνα φορολογουμένου, αν ένας φορέας δεν επιτελεί ουσιαστικό έργο πρέπει να κλείσει η να συγχωνευθεί με άλλον ή να περιοριστεί. Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον» τόνισε.

Ο υπουργός είπε ότι όλα τα ΝΠΙΔ θα αξιολογηθούν και υπάρχει περιθώριο για ορισμένα μείωσης του προσωπικού τους, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Έξοδος για όσους υπαλλήλους δεν απορροφηθούν»

«Ένα ποσοστό υπάλληλων που τεθεί σε διαθεσιμότητα θα οδηγηθεί σε έξοδο από το δημόσιο εφόσον δεν απορροφηθεί» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε ήδη 70 ανακλήσεις διορισμών από πλαστά πιστοποιητικά στη δημοτική αστυνομία.

«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όπως γίνεται σήμερα δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό, γιατί όλοι παίρνουν άριστο βαθμό. Η αξιολόγηση είναι υποκειμενική έννοια, αλλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν λεμε οτι όλοι παίρνουν τον άριστο βαθμό. Δεν μπορούμε να αντλήσουμε επί της ουσίας συμπεράσματα, η αξιολόγηση δεν επιτελούσε το σκοπό της όπως γινόταν» σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισάγει την έννοια της ποσόστωσης και υποχρεώνει τον αξιολογητή σε συγκριτική αξιολόγηση κάνοντας λόγο για ένα τολμηρό βήμα.

«Είμαι αντίθετος στη μονιμότητα όπως είναι σήμερα»

Ο υπουργός διευκρίνισε για τις 11.000 απολύσεις ότι «εγώ δεν είμαι κυνηγός απολύσεων, αλλά όλη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι μνημονιακή υποχρέωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι αντίθετος στην ιδέα της μονιμότητας όπως είχε διαμορφωθεί. «Έκανε κακό στο δημόσιο η μονιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας όμως ότι το Σύνταγμα προστατεύει τη μονιμότητα και τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση κινούνται στα πλαίσια του Συντάγματος.

«Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για στοχευμένη εκχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος πρέπει να μικρύνει κι άλλο» εξήγησε, τονίζοντας πάντως ότι «προφανώς υπάρχει ένας πυρήνας υπηρεσιών που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.»

«Να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές; Ε, και;»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ στέρεη και ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να συνεχίσει και να επιτύχει το έργο της. «Και βέβαια θα αντέξει η κυβέρνηση» τόνισε.

Ερωτηθείς δε αν θα τεθεί θέμα πρόωρων εθνικών εκλογών στο ενδεχόμενο ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές απάντησε ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά και στην περίπτωση ήττας από την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ε και; Ορίζεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί υποχρέωση για να γίνουν εθνικές εκλογές; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μια τετραετία...» τόνισε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας («φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά») τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτε από πίσω από αυτές. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει τη θητεία του» διαβεβαίωσε.

Για την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες ότι δεν μπορούσε να γίνει.»