ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να «ξηλώσει» Προβόπουλο και Θεοχάρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να «ξηλώσει» Προβόπουλο και Θεοχάρη

Σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιλογές που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι ο κ. Τσίπρας αναφερόταν σε επιλογές πολιτικών ή σε ένα νέο μνημόνιο.

Στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν σε πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα στο πρόσωπο που θα αναλάβει τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι θα ανανεωθεί η θητεία του κ. Προβόπουλου στη συγκεκριμένη θέση, παρά τις προβλέψεις που ήθελαν τον νυν Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να καταλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα.

Ο κ. Προβόπουλος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειές του να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τον κ. Δραγασάκη. Του καταλογίζουν πολιτικές παρεμβάσεις λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 αλλά και συνειδητή εξυπηρέτηση των σχεδίων και των συμφερόντων των δανειστών.

provopoulos

Μερικοί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε πιο μακριά, καταλογίζοντας στον κ. Προβόπουλο ευθύνες για την ανεξέλεγκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που μετέφερε τις ζημιές του και τις δαπάνες της ανακεφαλαιοποίησης στο δημόσιο χρέος και στους πολίτες.

Τις απόψεις αυτές συμμερίζεται και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το ερώτημα είναι τι προτίθεται να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, αν ο κ. Σαμαράς προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας του κ. Προβόπουλου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Όσοι θέτουν αυτό το ερώτημα επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ έχει απαγορεύσει, δια ροπάλου, πολιτικές παρεμβάσεις στην αλλαγή του κεντρικού τραπεζίτη κάθε χώρας.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλεί ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης, όπως συνέβη όταν μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο τέθηκε ζήτημα αλλαγής του κεντρικού τραπεζίτη κ. Δημητριάδη, στον οποίο καταλογίστηκαν ευθύνες.

τσιπρας2

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δόθηκε από στενό συνεργάτη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, αν η κυβέρνηση Σαμαρά επιμείνει στην επιλογή του κ. Προβόπουλου, θέλοντας να εγκλωβίσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς, θα υπάρξει σκληρή αντίδραση και απάντηση που θα θέτει υπεράνω όλων το Σύνταγμα και την Εθνική μας κυριαρχία.

Αυτό μεταφράζεται σε αποπομπή του κ. Προβόπουλου αφού πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία συνολική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που θα περιλαμβάνει εθνικοποιήσεις τραπεζών αλλά και δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού (όπως μία Τράπεζα Επενδύσεων).

Μάλιστα από την Κουμουνδούρου πάνε ένα βήμα πιο πέρα, μιλώντας για τροπολογία ενός άρθρου, που θα έρθει στη Βουλή, και θα καταργεί όχι μόνο την πενταετή θητεία και τις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Θεοχάρη αλλά και θα καθαιρεί και τον κ. Θεοχάρη, με τις ευρείες αρμοδιότητες που του έχουν δοθεί να επιστρέφουν στον Υπουργό Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Το «κατηγορώ» του Πάνου Καμμένου στον Προβόπουλο (vid)

Παρέμβαση Προβόπουλου για τα «κόκκινα» δάνεια

Κυβέρνηση-δανειστές θέλουν τον Προβόπουλο, ως διοικητή, στην ΤτΕ

Προβόπουλος: Υπάρχει σαφής ανάγκη για συνενώσεις τραπεζών

«Ψήφος εμπιστοσύνης» της Τρόικας στον Γ. Προβόπουλο

Το «κόλπο γκρόσσο» Παπαδήμου με το «κούρεμα» του χρέους

«Βόμβα» για εμπλοκή Προβόπουλου στο σκάνδαλο Proton