ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όλα για όλα» από Σαμαρά, υπό το βάρος δημοσκοπήσεων και Βενιζέλου

«Όλα για όλα» από Σαμαρά, υπό το βάρος δημοσκοπήσεων και Βενιζέλου

Σε σπασμωδικές κινήσεις αναγκάζεται το κυβερνητικό επιτελείο υπό το βάρος της αρνητικής πολιτικής συγκυρίας, των δημοσκοπήσεων που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται αισθητά αλλά και της ανάγκης να δοθεί... οξυγόνο στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας εκ των πραγμάτων στραμμένη την προσοχή του στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις δόσεις και το χρέος, καλείται να διαχειριστεί και τις εσωτερικές πολιτικές παραμέτρους με τρόπο που ναι μεν επιβεβαιώνει την ικανότητά του στις τακτικές κινήσεις αλλά, ταυτόχρονα, δείχνει και τον... πανικό που έχει καταλάβει το επιτελείο του Μαξίμου.

Και η αλήθεια είναι ότι σε Μαξίμου και Συγγρού δεν υπάρχει ούτε μία δημοσκόπηση που να δείχνει τη Ν.Δ. μπροστά ενώ, κατά πληροφορίες, στις μυστικές έρευνες που διεξάγονται, οι εκτιμήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει την ψαλίδα ως προς το τελικό αποτέλεσμα, και όχι μόνον την πρόθεση, μέχρι και τις 4 έως 5 μονάδες. Στις κυβερνητικές συσκέψεις, ωστόσο, γίνεται αναφορά στους αναποφάσιστους, οι οποίοι εκτιμάται ότι στην κάλπη θα... επιστρέψουν στη Ν.Δ βοηθώντας την να περιορίσει την διαφορά.

Πέραν των δημοσκοπήσεων, ο κ. Σαμαράς καλείται να διαχειριστεί και το άγχος επιβίωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει άπειρες φορές χείρα βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ καθώς γνωρίζει ότι ενδεχόμενοη κατάρρευση του εταίρου του θα οδηγήσει σε αφανισμό και την κυβέρνηση.

Έτσι, το Σάββατο αποδέχτηκε την πρόταση Βενιζέλου για τον σταυρό προτίμησης που είχε ως πρώτο στόχο να «ακυρώσει» την πολιορκία που υφίστατο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τους «58» σχετικά με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και τη θέση του επικεφαλής σε αυτό. Άλλωστε, με τα μέχρι τώρα δεδομένα η «κεντροαριστερά» εν γένει (ΠΑΣΟΚ, 58, Συμφωνία κλπ) δεν εκτιμάται ότι μπορεί να εκλέξει παραπάνω από έναν ευρωβουλευτή.

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, απεδέχθη την πρόταση Βενιζέλου, η οποία ταυτόχρονα «έλυσε» και τα δικά του χέρια ως προς τους υποψήφιους καθώς δεν θα είχε πια να ανησυχεί για... τα παράπονα της Μαριέττας Γιαννάκου, για τις πιέσεις ισχυρών κύκλων υπέρ της Ρόδης Κράτσα, για το ποιοι δημοσιογράφοι ή κομματικοί θα μπουν και σε ποια σειρά στο ψηφοδέλτιο.

EE 2

Η πρόταση για σταυρό στους ευρωβουλευτές προβλήθηκε ως κίνηση συμμετοχής και δημοκρατίας, μόνον που το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή αντιστρατεύεται την μέχρι σήμερα τακτική της κυβέρνησης!

Κι αυτό γιατί, μέχρι το Σάββατο και τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έμοιαζαν μάλλον να επενδύουν σε ενδεχόμενη αποχή από τις ευρωεκλογές. Γι αυτό, άλλωστε, και μετέθεσαν τη διεξαγωγή τους στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το σκεπτικό ήταν απλό: «στον δεύτερο γύρο των εκλογών για δήμους και περιφέρειες θα περάσουν αφενός υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ... συνεπώς στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών αρκετοί εκ των «αντιμνημονιακών» ψηφοφόρων δεν θα έρθουν στις κάλπες καθώς οι δικές τους υποψηφιότητες θα έχουν αποκλειστεί και, συνεπώς, τα δεδομένα θα είναι καλύτερα για τη δικομματική».

EE

Με αυτό το επιχείρημα, μαζί με το ενδεχόμενο του... σοκ από μία υψηλή επίδοση της Χρ. Αυγής, ζυμώνονταν το προηγούμενο διάστημα τα γαλάζια στελέχη. Μέχρις ότου το Μαξίμου αποφάσισε να πολώσει σε ακραίο βαθμό και τις ευρωεκλογές βγάζοντας... 42 υποψηφίους να κυνηγούν με το ντουφέκι τον σταυρό εκλογής.

Από προχθές, ακούγεται το αντίθετο επιχείρημα. Ότι δηλαδή η αύξηση της συμμετοχής θα είναι εν τέλει υπέρ των δύο κομμάτων που κυβερνούν.
Αν αυτά τα ήξεις αφίξεις και οι, εν πολλοίς, αλληλοαναιρούμενες στρατηγικές δεν είναι δείγμα πανικού, τότε τι;