ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι «κάρφωσαν» την ελληνική κυβέρνηση στον Μπαρόζο

Ποιοι «κάρφωσαν» την ελληνική κυβέρνηση στον Μπαρόζο

Πως έμαθαν οι Ευρωπαίοι την συζήτηση για την προκλητική ρύθμιση για τους υποψήφιους βουλευτές στην Ευρωβουλή και γιατί απαντούν: «ΌΧΙ».

«Πάγο» βάζουν οι Βρυξέλλες στην σκέψη του κυβερνητικού επιτελείου για αλλαγή της επίμαχης ρύθμισης που αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να παραιτηθούν από το αξίωμά τους.

Η πρόθεση ρύθμισης που θα τους επέτρεπε να κατέλθουν στις ευρωεκλογές χωρίς να έχουν παραιτηθεί των βουλευτικών τους καθηκόντων, έχει προκαλέσει σάλο στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κοινοτικούς αξιωματούχους να παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα.

Μόλις έφθασε στις Βρυξέλλες η πληροφορία ότι το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα συζητά ένα τέτοιο θέμα, σήμανε κόκκινος συναγερμός. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κύκλοι του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έχουν ήδη σπεύσει να προειδοποιήσουν την ελληνική πλευρά ότι μία τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε με "νόθευση" της εκλογικής διαδικασίας σε ένα κράτος μέλος, εν προκειμένω την Ελλάδα.

Θα αναρωτηθείτε: πώς έφθασε στα αυτιά του Μπαρόζο ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά μία τέτοια ρύθμιση; Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο Μπαρόζο διαβάζει παραπολιτικά ελληνικών εφημερίδων, και πως ίσως ενημερώθηκε από εκεί. Επειδή όμως αυτή η εξήγηση δεν ακούγεται πολύ πιστευτή, η πραγματική απάντηση είναι ότι δύο γνωστοί νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ έσπευσαν να «καρφώσουν» το Μέγαρο Μαξίμου ότι ετοιμάζεται να προβεί σε μία τέτοια αλλαγή!

Πρόκειται για δύο ευρωβουλευτές που έχουν κάθε λόγο να μην επιτραπεί σε εν ενεργεία βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή, καθώς ενδιαφέρονται οι ίδιοι να είναι ξανά υποψήφιοι και θέλουν να συγκρατήσουν τον ανταγωνισμό.

Η ουσία πάντως είναι ότι είναι πλέον απίθανο για τον Σαμαρά να ρισκάρει να αλλάξει την ρύθμιση, πράξη που ξέρει ότι θα εκληφθεί ως «αιτία πολέμου» από τις Βρυξέλλες. Αν τελικά η ρύθμιση δεν περάσει, και οι βουλευτές θα πρέπει να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος για να θέσουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή, τότε το πιθανότερο είναι το ενδιαφέρον να μην είναι τόσο... «ζωηρό» όσο αναμενόταν αρχικά.

Διαβάστε ακόμη:

Ρύθμιση - Πρόκληση για τις Ευρωεκλογές

Ο Φαήλος, η Ντόρα, ο Κεφαλογιάννης, η Μαριέττα και τ' άλλα παιδιά..