ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H τρόικα βάζει βέτο στη μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος

H τρόικα βάζει βέτο στη μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος

-Το θεωρούν κρατική ενίσχυση και θέτουν ζήτημα...αθέμιτου ανταγωνισμού.

-Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τη Γερμανία να επιδοτεί με 22 δισ. τις δικές της βιομηχανίες.

Η τρόικα κάνει ότι μπορεί για να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας βάση σχεδίου.

Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία έχει γονατίσει, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και ανατροφοδοτούν την ανεργία, η κυβέρνηση επιχείρησε να στηρίξει τις εναπομείνασες βιομηχανίες στην Ελλάδα,προχωρώντας στη μείωση του κόστους του ρεύματος για τις βιομηχανίες.

Ουσιαστικά η προσπάθεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα διάσωσης της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε δεινή θέση. Ουσιαστικά η κατάρρευση της ζήτησης στο εσωτερικό αλλά και η αδυναμία εξαγωγών,λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας αφού το ενεργειακό κόστος αντιστοιχεί στο μισό του κόστους παραγωγής, οδήγησε την κυβέρνηση στην επιλογή να μειώσει το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι από τα λίγα που δεν επικρίθηκαν και συνάντησαν μάλιστα και τη σιωπηρή, έστω, συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ήρθε όμως η τρόικα για να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στην κυβέρνηση αλλά και στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Στη συνάντηση τους με τον κ.Στουρνάρα αλλά και τον κ.Χατζηδάκη, έκπληκτοι οι Έλληνες υπουργοί άκουσαν τον κ.Μορς να θέτει ζήτημα και να απαιτεί από τον κ.Στουρνάρα την ανάκληση της απόφασης για την κλιμακούμενη μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος.

mors

Η έκπληξη των Ελλήνων υπουργών κορυφώθηκε όταν άκουσαν τους εκπροσώπους των δανειστών να χρησιμοποιούν επιχειρήματα, με νομικούς όρους γύρω από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μία ξεκάθαρη μορφή κρατικής ενίσχυσης που είναι παράνομη, παραβιάζει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έκδηλη ανησυχία και εκνευρισμός προκαλείται στην κυβέρνηση και από την εμπλοκή του Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε, του θλιβερού κ. Αλμούνια, που είναι και αυτός εναρμονισμένος με την τρόικα και αναμένεται να παρέμβει στην ίδια κατεύθυνση.

Η μετεξέλιξη των τροϊκανών σε ειδικούς επί θεμάτων ευρωπαϊκού δικαίου δείχνει ότι ήρθαν προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να καταργήσουν,πριν ακόμα εφαρμοστεί, ένα μέτρο που προσπαθεί να δώσει ανάσα στην βαριά μας βιομηχανία κυρίως.

Και αυτό γιατί όπως όλα δείχνουν το επόμενο εξάμηνο, οι ελληνικές χαλυβουργίες ενδέχεται πέρα από τη συρρίκνωση να οδηγηθούν και στο κλείσιμο. Ήδη η Χαλυβουργία Ελλάδος προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο ενώ η ιστορική Χαλυβουργική θέτει διαρκώς εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέρα από την συρρίκνωση της ελληνικής βιομηχανίας, στο συγκεκριμένο τομέα έχει χαθεί την τελευταία τριετία το 40 % των θέσεων εργασίας.

xali

Με το βέτο που θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, δείχνουν ότι στόχος τους είναι η εξάλειψη κάθε παραγωγικής βάσης ή υποδομής. Φυσικά όλα αυτά θα περάσουν σε άλλα χέρια και θα πουληθούν και φθηνά.

Προκαλεί όμως προβληματισμό η χλιαρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών, τη στιγμή μάλιστα που έχει αντίστοιχα παραδείγματα από την Ευρώπη, που αποτελούν καραμπινάτες περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων.

Η Γερμανία που μας κουνά το δάχτυλο επιδοτεί με πάνω από 22 δισ. ευρώ το χρόνο τις βιομηχανίες της, για να αναπτύξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προφανώς οι τροϊκανοί θεωρούν ότι η Γερμανία υπερίπταται των κανόνων του αθέμιτου ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να ισχύουν για όλους τους άλλους, εκτός από αυτήν.

Το ίδιο και ο κ.Αλμούνια, που τοποθετήθηκε εκεί το 2010 με τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου. Στις Βρυξέλλες, είναι κοινό μυστικό ότι η θέση του Επιτρόπου Ανταγωνισμού ενδιαφέρει πάντα τη Γερμανία, που φροντίζει να τοποθετούνται σε αυτήν άνθρωποι της εμπιστοσύνης της (παλαιότερα στη θέση αυτή ήταν ο...Ιταλός ''Παπαδήμος'', ο κ.Μάριο Μόντι.

Διαβάστε επίσης:

Η τρόικα απειλεί 200.000 δανειολήπτες

Μάχη με το χρόνο μέχρι το Eurogroup

ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Άρχισαν πάλι το... μαρτύριο της σταγόνας