ΣΥΡΙΖΑ: Μαγειρεύονται τα στοιχεία για να στηριχτούν οι ισχυρισμοί τους

Newsroom Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ: Μαγειρεύονται τα στοιχεία για να στηριχτούν οι ισχυρισμοί τους

Για «μαγείρεμα των στοιχείων ώστε να στηριχθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων», ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στέφεται από επιτυχία, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίσημη, όσο και μακροσκελή ανάλυσή του για την πορεία της οικονομίας και ταυτόχρονα εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτική του τρόπου που «μαγειρεύονται» τα στοιχεία ώστε να στηριχτεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ότι το τρέχον μνημονιακό πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στέφεται με επιτυχία και ότι οδηγούμαστε στην ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.

EL1

Συγκεκριμένα, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ μειώνεται το ΑΕΠ του 2012, άρα αυξάνεται η ύφεση το 2012 από 6,4% σε 7%, πράγμα που σημαίνει ότι «μεταφέρεται» ύφεση από το 2013 στο 2012, οπότε παύουν να είναι έωλοι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για ύφεση το 2013 «μικρότερη από την αναμενόμενη με βάση τις εκτιμήσεις του μνημονίου» και για «επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014».

Παρ' όλο που η φτώχεια, η ανεργία, η υπερχρέωση, η υπερφορολόγηση για τα μικρομεσαία εισοδήματα και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους (κοινωνική ασφάλιση, υγεία και παιδεία) συνιστούν οδυνηρά βιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που διαψεύδουν εμπράκτως το success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αξίζει να αποτιμηθεί η μνημονιακή πολιτική με βάση τους δικούς της διακηρυγμένους στόχους, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

SAM

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλοκ εντός και εκτός Ελλάδας διατείνονται ότι οι κεντρικοί στόχοι της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής είναι η δημοσιονομική προσαρμογή , η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι απαντήσεις που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά είναι είναι:

1. Η δημοσιονομική προσαρμογή (μηδενισμός ελλειμμάτων και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων) είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και σκιαμαχεί με την τρόικα για το μοίρασμά του. Ωστόσο, ο τρόπος που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η δημοσιονομική προσαρμογή κάθε άλλο παρά επιτυχημένη και ελπιδοφόρα μπορεί να θεωρείται. Για τους εξής λόγους:

ELEIMA

Η βαθειά ύφεση, που τη δημιούργησαν η δραστική περικοπή δημόσιων δαπανών (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές) και η υψηλή φορολογία των μικρομεσαίων εισοδημάτων, κατέστησε το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο, παρά τα δύο «κουρέματά» του (το μεγάλο κούρεμα με το PSI+ την άνοιξη του 2012 και το πολύ ελαφρύτερο κούρεμα τον χειμώνα του 2012 ).

Αποτέλεσμα: μπήκαμε στο μνημόνιο διότι δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ένα χρέος 130% του ΑΕΠ για να φθάσουμε, μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας και δύο κουρέματα, το χρέος να προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ!

Αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι η σχεδιαζόμενη «έξοδος στις αγορές», αν γίνει, θα είναι πραγματική;

Προφανώς όχι διότι οι αγορές θα δεχτούν να δανείσουν με υψηλό επιτόκιο τα όποια ελάχιστα χρήματα μόνο αν συνεχίσει η επιτήρηση και η διασφαλισμένη χρηματοδότηση είτε με την τρόικα είτε με άλλον τρόπο. Ο τρόπος που πραγματώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή υπονομεύει βαθύτατα τους δύο άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής: τη χρηματοπιστωτική εξυγίανση και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

BANK

2. Η χρηματοπιστωτική εξυγίανση είναι προφανές ότι δεν πέτυχε παρά την περσινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 40 και πλέον δισ. ευρώ, καθώς η ΤτΕ ανακοίνωσε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Αυτές προκύπτουν σύμφωνα με το βασικό σενάριο που ακολουθεί για τα έτη 2014-16, δηλαδή τις πάντοτε υπεραισιόδοξες μακροοικονομικές εκτιμήσεις των Μνημονίων. Επιπλέον, τα νούμερα της ΤτΕ αμφισβητούνται από το ΔΝΤ και όχι μόνο.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποσταθεροποιήθηκε εξαιτίας του κουρέματος των ομολόγων του δημοσίου και, κυριότερα, συνεχίζει να αποσταθεροποιείται εξαιτίας της σκληρής λιτότητας και της ύφεσης που εκτοξεύει τα κόκκινα δάνεια … στο κόκκινο: σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται σε 35% στο τέλος του 2013 και 40% στο τέλος του 2014, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τουλάχιστον 1 χρόνο μετά το τέλος της ύφεσης.

KOKKINA

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω: πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων, απειλή λουκέτου ακόμα και για υγιείς επιχειρήσεις και υψηλό κόστος χρήματος, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: η πιστωτική επέκταση κινείται διαρκώς αρνητικά, η ψαλίδα επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανεισμού αυξάνεται, οι καταθέσεις από τον Σεπτέμβρη και μετά μειώνονται εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης.

Άλλωστε, ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ έχει παραδεχτεί ότι τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να τους χορηγήσει τα κεφάλαια που χρειάζονται.

TTE

3. Η ανταγωνιστικότητα και η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας επιδιώχθηκαν σχεδόν μονόπλευρα και δογματικά (εκτός από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας) μέσω της μείωσης των μισθών και της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον τρόπο που πραγματώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή (ύφεση, υψηλή ανεργία, συνεχής μείωση των δημόσιων επενδύσεων) είχε ως αποτέλεσμα όχι την βελτίωση αλλά την ραγδαία επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών πράγμα που το πιστοποιεί, μεταξύ άλλων, η εξαιρετικά μικρή αύξηση των εξαγωγών την μνημονιακή τετραετία και η στασιμότητα του διεθνούς μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών (όπως παρατηρεί το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση το καλοκαίρι του 2013.

SYR11

Με άλλα λόγια, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η μνημονιακή οικονομική πολιτική έχει αποτύχει και στα τρία μέτωπα όπου παρενέβη, πλην της απόσυρσης του κράτους από τα δημόσια - κοινωνικά αγαθά και την ιστορικών διαστάσεων αναδιανομή πόρων και εξουσιών σε βάρος των εργαζόμενων.

Ωστόσο, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ελληνικός λαός έχει την δυνατότητα στις επικείμενες εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα μεγάλο βήμα υπέρ μιας πολιτικής που κινείται στον αντίποδα της σκληρής λιτότητας που τον εξαθλιώνει και του κλέβει το μέλλον. Αυτό ακριβώς είναι που κρίνεται στις εκλογές αυτές. Αυτή τη μεγάλη δημοκρατική ανατροπή είναι που το μνημονιακό μπλοκ προσπαθεί μανιωδώς να καθυστερήσει είτε με την εξαπάτηση του success-story με τους Σαμαρά - Βενιζέλο, είτε με άλλους τρόπους, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανάλυσή του.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί άμεση λύση για την απορρόφηση όλων των εκπαιδευτικών

Κόντρα Κ. Μητσοτάκη - Π. Λαφαζάνη για τη διαθεσιμότητα στη Βουλή

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θα υποστεί βαριά ήττα στις ευρωεκλογές

Κορονοϊός: 7ος νεκρός στην Καστοριά - Πρόκειται για 51χρονο εκπαιδευτικό

23:54

Κακοκαιρία: Πυκνή χιονόπτωση στο νομό Λάρισας - Σε ετοιμότητα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

23:49

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Θέμα ημερών τα νέα μέτρα - Περιορίζονται οι χρόνοι μετακινήσεων και τα sms

23:47

Οι 10 ελληνικές σειρές που ούτε θυμόσουν ότι υπάρχουν!

23:40

MasterChef: O Γιώργος πήγε να πνιγεί με την ατάκα της Κατερίνας: «Σκοπεύω να σας διώξω όλους»

23:40

Μπορεί μια εξέταση αίματος να προβλέψει την ηλικία της εμμηνόπαυσης; (vid)

23:35

Απώλεια βάρους: 3 ροφήματα πριν τον ύπνο που επιταχύνουν το αποτέλεσμα (video)

23:25

Κορονοϊός: Ο πλανήτης ψάχνει την έξοδο από τον εφιάλτη - 45.719 νεκροί και 905.580 κρούσματα

23:22

Οικογένεια Μανώλη Γλέζου: Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι τον αποχαιρέτισαν

23:13

Κορονοϊός ΗΠΑ: Εικόνες ντροπής - Βάζουν άστεγους σε θέσεις πάρκινγκ

23:12

Θεσσαλονίκη: Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αγοράζουν όλοι αυτή την περίοδο

23:12

Κορονοϊός: Δείτε πότε τελειώνει η καραντίνα για όσους έχουν νοσήσει (pics)

23:12
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved