ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: 150 ημέρες στο ΚΕΘΙ

Εύα Καϊλή: 150 ημέρες στο ΚΕΘΙ

Η διαφορά των μύθων και της πραγματικότητας:Όλη η αλήθεια για τη δράση της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της προέδρου στο Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας.

Επειδή πολλά γράφονται και πολλά ακούγονται σε επίπεδο φημών για την λειτουργία του ΚΕΘΙ, το newsbomb προχωρά στην «ακτινογραφία» του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο οποίο πρόεδρος από τις 18 Οκτωβρίου του 2013 είναι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Τι είναι το ΚΕΘΙ;

Το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας Φορέας είναι ουσιαστικά φορέας υλοποίησης προγραμμάτων του Υπ. Εσωτερικών.
Έτσι για παράδειγμα, ανά περιφέρεια, ένα συμβουλευτικό κέντρο υπό το ΚΕΘΙ, παρέχει δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης και για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η τηλεφωνική γραμμή: 15900.

Με προϋπολογισμό 600.000€ και με μόλις 6 υπαλλήλους αορίστου χρόνου προσαρμοσμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο, δίνει δουλειά σε πάνω από 70 Έλληνες από την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων, όλα μέσω Διαύγειας και με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Μάλιστα τα εκατομμύρια που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, είναι πάγια έξοδα μισθοδοσίας και ενοίκια των Συμβουλευτικών Κέντρων καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Το νέο ΔΣ έκρινε απαραίτητο να διευρυνθεί ο χαρακτήρας του Κέντρου, για την προσέλκυση νέων προγραμμάτων, στήριξης νέων και γυναικών, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα ίδρυση γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και κατά των διακρίσεων με προγράμματα που προωθούν την ομαλότερη ένταξη των νομίμων μεταναστριών στην κοινωνία μας.

Εξοικονόμηση δαπανών

Τα πάγια έξοδα ενοικίων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαριότητα, συντήρηση, από 200.000€ ετησίως, μειώνονται κατά 150.000€ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014. Απελευθερώνοντας χρήματα για την συμμετοχή σε ακόμα μεγαλύτερα και πολυετή προγράμματα της Ε.Ε. που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας άμεσα.
Ετοιμάζεται παράλληλα, το νέο εύχρηστο site του ΚΕΘΙ, για να γίνουν γνωστές οι δράσεις του.

Διεθνείς συνεργασίες

Άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας με ´Ελληνες του εξωτερικού για ενδεχόμενες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα έρευνες Ελλήνων καθηγητών του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον και προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου «Brain Drain» της χώρας μας.

Παράλληλα γίνονται επαφές με ´Έλληνες που συνεργάζονται με το Brookings, από τα ιστορικά Think Tanks που πολιτικές προτάσεις του είδαμε να εφαρμόζονται από κυβερνήσεις της Αμερικής.
Κατατέθηκαν προτάσεις του ΚΕΘΙ σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με Ελληνικά Επιμελητήρια και Ιδρύματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Μια νέα δράση που ετοιμάζει είναι μια καμπάνια ενημέρωσης για την εμπορία ανθρώπων σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ελληνική αστυνομία.

Σε προηγούμενο ταξίδι της, η κυρία Εύα Καϊλή επισκέφθηκε και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να βρει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, και να διασφαλίσει την συνέχεια του ΚΕΘΙ, ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια που φέρνει στην Ελλάδα.

Εύα Καιλή

Η Εύα Καϊλή ως Πρόεδρος του ΚΕΘΙ

Το πρώτο ταξίδι της στην Αμερική για να προετοιμάσει συναντήσεις του ΚΕΘΙ, έγινε με δικά της έξοδα, εκεί την είδαμε σε εκδήλωση Ελλήνων της Διασποράς που βοηθάνε ήδη την χώρα μας, όπως ο Κατσιματίδης, ο Λιβέρης, ο Δρακόπουλος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Στα επόμενα δύο ταξίδια της, εκτός από τα εισιτήρια οικονομικής θέσης, κάλυψε μόνη της έξοδα διαμονής. Άλλωστε αποδέχθηκε την άμισθη πολιτική αυτή θέση -ενώ της προτάθηκαν θέσεις σημαντικότερες και βολικότερες με μισθούς ανάλογους- για να παραμείνει ανεξάρτητη στον ιδιωτικό τομέα και τις εξαγωγές φαρμάκων Ελληνικής παραγωγής.

Αυτή ήταν μάλιστα και η προϋπόθεση για να δεχτεί την τιμητική πρόταση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, και στο ίδιο πλαίσιο -αν και εκλέχθηκε πρώτη βουλευτής Θεσσαλονίκης, της πήρε την έδρα ο Βενιζέλος ενώ είχε την δυνατότητα να επιλέξει μια περιφέρεια με πάνω από έναν βουλευτές (πχ. Αθήνα)- στα δύσκολα στηρίζει την ενωτική προσπάθεια του χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης κατεβαίνοντας υποψήφια με την Ελιά στις Ευρωεκλογές, σε ένα πανελλαδικό ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν θα τολμήσουν πολλοί.

Γιατί στο ΚΕΘΙ;

Παρά την προσωπική της εμπειρία, όταν έπεσε θύμα σεξισμού από Υπουργούς του Παπανδρέου, και τους οδήγησε στο πειθαρχικό του κόμματος, η εμπειρία της αδελφής της σε διεθνείς οργανώσεις κατά του τράφικινγκ, της εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών, αλλά και πολλές φιλανθρωπικές δράσεις υπήρξε καθοριστική.
Μάλιστα έχουμε παρακολουθήσει και τις δύο να δίνουν σχετικές συνεντεύξεις και σε Διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC, CNBC, και το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

Στο Λονδίνο η Καϊλή

Πρόσωπο της χρονιάς για το Spiegel η Καϊλή!