ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Σε λίγα χρόνια θα έχουμε ανακτήσει όσα χάθηκαν στην κρίση

Σαμαράς: Σε λίγα χρόνια θα έχουμε ανακτήσει όσα χάθηκαν στην κρίση

«Πέρυσι τελείωσε η κρίση ελλειμμάτων. Φέτος τελειώνει οριστικά η κρίση δανεισμού, η κρίση χρέους και η κρίση αξιοπιστίας της Ελλάδας» αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, εστιάζοντας σε τέσσερις άξονες: «Τέσσερα πράγματα οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε στην Ελλάδα σήμερα: Πρώτον, που ήμασταν μέχρι χθες... Δεύτερον, πού πηγαίνουμε από εδώ και στο εξής... Τρίτον, σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόμαστε τώρα. Και, τέταρτον, ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε αυτή την ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «ξεπεράσαμε την κρίση ελλειμμάτων» και ότι «στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα καλύπτουμε μόνοι μας και τους τόκους». Προσθέτει πως «ήδη από το φθινόπωρο το χρέος μας θα κηρυχθεί και επισήμως 'βιώσιμο' με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του δανεισμού. Και το σπουδαιότερο: Χωρίς νέα Μνημόνια και χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας!».

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι «η ανάπτυξη που ξεκινάει θα μας επιτρέψει πολύ σύντομα να καλύψουμε όλες τις απώλειες των τελευταίων ετών σε βιοτικό επίπεδο». «Η ανεργία είναι ακόμα μεγάλη, αλλά ήδη άρχισε να υποχωρεί» σημειώνει, προσθέτοντας ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχει δημιουργηθεί πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο τρίτο, ο κ. Σαμαράς αναφέρει πως «είμαστε στο σημείο που η χώρα στέκεται ξανά στα πόδια της» και ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να τρέξει, να παραγάγει εισόδημα, ευημερία, να αποκαταστήσει πλήρως την κοινωνική συνοχή της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της».

Ο μεγάλος κίνδυνος, είναι «την κρίσιμη αυτή στιγμή να σκοντάψουμε» αναφέρει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός. Τονίζει ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να ξεκολλήσουμε από το τέλμα», που «όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την κρίση».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, αναφέρει: «Τώρα μάλιστα αποκαλύπτεται το τι απετράπη τον Νοέμβριο του 2011, όταν προτάθηκε στην Ελλάδα το περιβόητο 'δημοψήφισμα' εξόδου από το ευρώ. Αλλά και το καλοκαίρι του 2012, όταν κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει... Υπήρχε σχέδιο απομάκρυνσης της χώρας, σχέδιο 'ακρωτηριασμού της Ελλάδας από το σώμα της Ευρωζώνης'! Πράγμα που θα ήταν ίσως δύσκολο και επικίνδυνο για την Ευρωζώνη, αλλά σίγουρα θα ήταν ολέθριο για την ίδια την Ελλάδα! Απέναντί μας τότε δεν είχαμε κάποιες 'αδιάλλακτες κυβερνήσεις που μπορούσαν να πιεστούν'. Είχαμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να φοβούνται επίθεση των διεθνών αγορών κατά του ευρώ. Εξαιτίας της Ελλάδας...».

«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε τίποτε απ' όλα αυτά» αναφέρει ο κ. Σαμαράς. «Τους ενδιαφέρει μόνο να 'αθροίσουν' τις δυνάμεις του πολιτικού περιθωρίου πανευρωπαϊκά».

Ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει επίσης ότι «στα δύο κρίσιμα χρόνια που πέρασαν, ασφαλώς υπήρξαν και αδικίες. Κάποιες ήταν αναπόφευκτες, κάποιες όχι. Κυρίως στη φορολογία. Και στη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού. Όλα τα γνωρίζουμε και σιγά σιγά τα διορθώνουμε».

Ο πρωθυπουργός καταλήγει λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «αποτρέψαμε τα πολύ χειρότερα! Δεν γίναμε Αργεντινή, όπως ήθελαν κάποιοι: Δεν είδαμε τις πόλεις μας να καίγονται. Δεν βουλιάξαμε σε πληθωριστικό νόμισμα. Δεν είδαμε τις τράπεζες να κλείνουν και τις καταθέσεις να εξανεμίζονται μέσα σε ένα βράδυ. Και το σημαντικότερο: Ήδη μέσα σε δύο χρόνια σταθεροποιήσαμε την οικονομία και την κοινωνία, ενώ η Αργεντινή -δώδεκα χρόνια μετά- ακόμα φλέγεται... Και σε λίγα χρόνια θα έχουμε ανακτήσει όσα χάθηκαν στην κρίση».

Διαβάστε επίσης: Σαμαράς: Η αγωνία και ο αγώνας μας είναι για τα νέα παιδιά