ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Μπαράζ εκλογικών σεναρίων από διεθνείς οίκους

Ευρωεκλογές 2014: Μπαράζ εκλογικών σεναρίων από διεθνείς οίκους

Με τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ασχολούνται σχεδόν όλοι οι διεθνείς οίκοι, δίνοντας σενάρια για το αποτέλεσμα της Κυριακής και το κατά πόσο θα φέρουν πολιτική αναταραχή!

Σχεδόν στο σύνολό τους εκτιμούν ότι τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ή το να "πατώσει" η ΕΛΙΑ θα φέρουν πολιτικές ανατροπές από την επόμενη κιόλας ημέρα. Παράλληλα, σε μια κίνηση τακτικής(;) θεωρούν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, απειλή για τις αγορές..

Goldman Sachs: Εκλογές το 2015 λόγω Προέδρου Δημοκρατίας

Κίνδυνο πρόωρων εκλογών "βλέπει" η Goldman Sachs που σημειώνει ότι ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που:

  • το ποσοστό της ΕΛΙΑΣ πέσει κάτω από το 6% και
  • εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ποσοστό άνω του 30% ή έχει διαφορά άνω του 3% από τη ΝΔ.

Με βάση κυρίως το πρώτο σενάριο, η δικομματική κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυναμική να μαζέψει τα 2/3 της Βουλής για να περάσει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015. Έτσι, η διεθνής επενδυτική τράπεζα βλέπει πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

BofA: Η πολιτική κρίση θα καθυστερήσει... το χρέος

Η Bank of America σε σημείωμά της θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αρκεί να μην υπάρξει πολιτική κρίση στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι τυχόν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα επηρέαζαν αρνητικά τις αγορές και θα καθυστερούσε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Citi: Ήττα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια

Η Citi εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να εντείνει το πολιτικό ρίσκο και να οδηγήσει ακόμα και σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, βλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2015 και όχι φέτος όπως εκτιμούν τρόικα και κυβέρνηση, αλλά και αύξηση του χρέους το επόμενο έτος.

UBS: Στο νήμα θα κριθεί η νίκη ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Αναμέτρηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που θα κριθεί στο νήμα βλέπει η UBS, τονίζοντας ότι η Συγγρού έχει μειώσει τη διάφορα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ένα σενάριο αναφέρει ότι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα διαταράξει τις ισορροπίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή και ενδεχομένως και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η τράπεζα βλέπει άνοδο στα ποσοστά της ΝΔ, ενώ εκτιμά ότι μειώνονται οι πιθανότητες να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, ιδίως στις τοπικές εκλογές.

Credit Afticole: Τριγμοί λόγω... ΣΥΡΙΖΑ

H Credit Agricole, σε σημείωμά της που έστειλε στους πελάτες της, αναφέρει ότι ενδεχόμενη ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2014-Κομισιόν: Αποτίμηση την επομένη της ψηφοφορίας

Εκλογές 2014 - Τσίπρας: Την Κυριακή ο λαός γράφει ιστορία

Ευρωεκλογές 2014: Ποια κόμματα δεν θα συμμετάσχουν