ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πόκερ της Ευρώπης

Το πόκερ της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως στους πολίτες ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών. Σκληρό πόκερ σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προεδρία της Κομισιόν.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την ενίσχυση του «ευρωσκεπτικιστικού» και «ευρωκριτικού» ρεύματος αναγκάζει τις δύο μεγάλες οικογένειες, αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωπαίων Σοσιαλιστών να συνεργασθούν στενότερα προκειμένου να περάσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρότζεκτ. Αναλυτές, όπως ο Κλάους Ντίτερ Ζον από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής εκτιμούν ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρει ένα modusvivendi για να λειτουργήσει. Εκεί, ωστόσο, που αναμένεται να σημειωθούν δυσκολίες, εξαιτίας της ισχυρής ψήφου διαμαρτυρίας στις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως στους πολίτες ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και να προωθήσουν μια πολιτική που θα αποτελεί συνδυασμό ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι μονομερή λιτότητα. Είναι προφανές ότι η αύξηση των ακραίων κομμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας, που οδήγησαν τον αριθμό των ανέργων στα 26 εκατομμύρια, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι όλο και περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι αναγκασμένοι να εκφράζουν όλο και συχνότερα ενστάσεις στις συνόδους κορυφής προκειμένου να καθησυχάζουν την κοινή γνώμη στις χώρες τους. Κυρίως οι ηγέτες των χωρών εκείνων στις οποίες οι ευρωσκεπτικιστές σημείωσαν τεράστια επιτυχία: της Βρετανίας, ούτως ή άλλως, αλλά και της Γαλλίας μετά την νίκη της Μαρίν Λεπέν.

Σκληρές αναμετρήσεις
Η πρώτη δοκιμασία για την Ευρώπη έρχεται με την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν. Σύμφωνα με την συνθήκη της Λισαβόνας θα πρέπει το Συμβούλιο να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην πρότασή του προς το Κοινοβούλιο. Και στο σημείο αυτό αρχίζει ένα σκληρό πόκερ σε τουλάχιστον δύο τραπέζια.

Σε αυτό του Κοινοβουλίου μεταξύ των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, που διεκδικούν την προεδρία της Κομισιόν και στο τραπέζι του Συμβουλίου, μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συνεδριάζουν απόψε. Πληροφορίες θέλουν τοnβρετανό πρωθυπουργό Κάμερον να αναζητά συμμάχους προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή του Γιούνκερ. Στο πρόσωπο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει βρει έναν. Εάν βρει και άλλους θα αναγκάσει την Μέρκελ και τον Ολάντ να αναζητήσουν τρίτο υποψήφιο πρόεδρο, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τις συμφωνίες και γυρίζοντας την Ευρώπη χρόνια πίσω. Ακούγονται μάλιστα τα ονόματα της Κριστίν Λαγκάρντ και του ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι ως εναλλακτικών υποψηφίων.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Άνγκελα Μέρκελ που θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση, καθώς δεν θέλει να κατέβουν από το πλοίο οι Βρετανοί. Από την άλλη πλευρά δεν θέλει να είναι εκείνη που θα αθετήσει την υπόσχεση της Λισαβόνας και θα "αδειάσει" τον Γιούνκερ. "Αυτός είναι ο υποψήφιός μας", δήλωσε χθες αλλά δεν ορκίστηκε ότι θα επιμείνει σε αυτόν. Άλλωστε η λύση που θα δοθεί θα είναι πακέτο και θα περιλαμβάνει όλα τα υψηλά αξιώματα της ΕΕ: από τον πρόεδρο της Κομισιόν μέχρι τον εντεταλμένο για την εξωτερική πολιτική. Περιθώρια ελιγμών υπάρχουν και η καγκελάριος αναμένεται να τα εξαντλήσει. Σε κάθε περίπτωση, οι «28» δεν βιάζονται να πάρουν αποφάσεις. Σήμερα στις Βρυξέλλες θα γίνουν οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Το τέλος της λιτότητας δεν σημαίνει τέλος των μεταρρυθμίσεων