ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκλογές του twitter - οι νικητές και οι χαμένοι (μέρος δεύτερο)

Οι εκλογές του twitter - οι νικητές και οι χαμένοι  (μέρος δεύτερο)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στοnewsbomb.gr, παρουσιάζεται μιαεμπεριστατωμένη ανάλυση των προεκλογικών πολιτικών μηνυμάτωνπου δημοσιεύθηκαν στο twitter. Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά καιανατρέπουν πλήρως τον τρόπο ανάλυσης των τάσεων της κοινής γνώμης.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από όλα τα πολιτικά tweets που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών πριν από τις ευρωεκλογές. Δείτε ποια ήταν τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στο twitter και με ποια διάθεση αντιμετώπισαν οι χρήστες του twitter τα κόμματα.

Ανάλυση ανά κόμμα

To πρώτο μέρος της έρευνας έδωσε μια συνολική εικόνα. Για να αποτυπωθούν οι τάσεις, αναλύονται τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν προεκλογικά και ο ποιοτικός χαρακτήρας των μηνυμάτων (θετικά-αρνητικά-ενημερωτικά/ουδέτερα)για κάθε κόμμα.

g5

Διάγραμμα 5: Χαρακτήρας tweets μεταξύ 22-24 Μαϊου 2014, ανά παράταξη

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα, στο οποίο ο θετικός χαρακτήρας των μηνυμάτων, υπερέχει ξεκάθαρα του αρνητικού. Σχεδόν έξι στα δέκα μηνύματα που δημοσιεύθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικά για το κόμμα.

Το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε στην κοινότητα του twitter και διαμορφώθηκε ισχυρό κλίμα υπέρ του κόμματος.

Βασικά θέματα συζήτησης

Το wordcloud (διάγραμμα 6), απεικονίζει τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι χρήστες που αναφέρθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το μέγεθος της λέξης δείχνει πόσες φορές αναφέρθηκαν οι χρήστες σε αυτή. Όσο μεγαλύτερη τόσες περισσότερες οι αναφορές.

g6

Διάγραμμα 6: Word cloud- Σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στα tweets μεταξύ 22-24 Μαΐου, που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τους χρήστες που έγραψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το "προβάδισμα" που διαφαινόταν από τις "δημοσκοπήσεις", οι "συγκεντρώσεις", οι "ευρωεκλογές" κλπ.

Θετικές αναφορές

Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι κατάφερε μέσα από το twitter, να μεταδώσει τα συνθήματα του, τις προτάσεις του, τις δραστηριότητες των υποψηφίων, τις συγκεντρώσεις, ακόμη και τις ανακοινώσεις του κόμματος. Χιλιάδες πολίτες εξελίχθηκαν σε πομπούς που αναμετέδιδαν τα μηνύματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να επικοινωνήσει.

Μεγάλες διαστάσεις πήρε το θέμα που προέκυψε με το επίμαχο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το Σάββατο 24-05. Στο twitter αναδείχθηκε ως μείζον θέμα και σε αντίθεση με το περιεχόμενο του δελτίου, διαμορφώθηκε μία ισχυρή τάση υπέρ του κόμματος. Αυτή η τάση ενίσχυσε τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στο twitter.

Χαρακτηριστικά tweets (πρέπει να τονιστεί ότι αποτυπώνουμε τα tweets έτσι όπως δημοσιεύθηκαν χωρίς να παρεμβαίνουμε):

"Ελπίζουν να μας παραμιθιασουν ξανά αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.... Τώρα θα ψηφησουμε αυτον που αξίζει να βγει τον Σύριζα..."

"Έχει πέσει τόση προπαγάνδα υπερ σταθερότητας που θα πάει να ψηφίσει Σύριζα κι ο καναπές και τα τραπεζάκια του σαλονιού."

Μεγάλη έκταση πήραν και τα tweet που ειρωνεύονταν την προσπάθεια να συνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή. Επίσης, στην κοινότητα του twitter σχολιάστηκαν όλα τα επιχειρήματα που διαχρονικά έχουν προβληθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά tweets:

"Σε λίγο η ΝΔ θα βγάλει καμιά φώτο Τσίπρα με Σαμαρά και θα πει να το ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με ακροδεξιούς".

"40 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά. Ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο. Αυτή η ΝΔ φαίνεται καλό κόμμα"

"περιμένω ανακοίνωση από την Νέα Δημοκρατία ότι για τον σεισμό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ"

"Τι περιμένει ο Σύριζα για να καταδικάσει τον σεισμό από όπου κι αν προέρχεται;"

"Θα βγει ο σύριζα κι οι παραλίες αναξιοποίητες θα ρημάζουν μέσα στην άμμο και τα βότσαλα."

"Ποιος άνοιξε στην κερκόπορτα κι έπεσε η Πόλη; Μήπως μέλος της τοπικής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντινούπολης;"

Αρνητικές αναφορές

Στις αναφορές εναντίον του κόμματος, κυριάρχησε το θέμα της "προσέγγισης" του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Μεγάλη έκταση σχετικά με το θέμα, πήρε η δήλωση Τατσόπουλου, ο οποίος σε τίτλο εφημερίδας φέρεται να υποστήριξε ότι: "Αν δεν είχα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφευγα σήμερα". Επίσης, στα αρνητικά, περιλαμβάνονται κάποια video με τις "γκάφες" του ΣΥΡΙΖΑ και video που επιχειρούσαν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

Ενημερωτικές- ουδέτερες αναφορές

Η πλειοψηφία των ενημερωτικών αναφορών, σχετίζονται με την αναπαραγωγή των δημοσκοπήσεων. Και τα ενημερωτικά μηνύματα λειτούργησαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι υπήρχαν εκατοντάδες δημοσιεύσεις με δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός κλίματος νίκης του κόμματος.

Νέα Δημοκρατία

Το αντίθετο ακριβώς κλίμα διαμορφώθηκε για τη ΝΔ, όπου σχεδόν έξι στα δέκα μηνύματα που δημοσιεύθηκαν για το κόμμα είχαν αρνητικό χαρακτήρα.

Το διάγραμμα 7, μας δείχνει ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι χρήστες του twitter που αναφέρθηκαν στη ΝΔ.

g7

Διάγραμμα 7: Word cloud- Σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στα tweets μεταξύ 22-24 Μαΐου, που αφορούν τη ΝΔ.

Οι περισσότερες αναφορές ήταν σχετικές με τον "ΣΥΡΙΖΑ", τον "Σαμαρά", τη "συγκέντρωση", τον "Πανο Καμμένο" τον "Γιαννόπουλο" κλπ.

Αρνητικές αναφορές

Τα θέματα που απασχόλησαν -με αρνητική διάθεση- τους χρήστες ήταν η συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα και ο φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και απεικόνιζαν το πλήθος από διαφορετικές οπτικές γωνίες εμφανίζοντας μία σχεδόν άδεια πλατεία. Οι χρήστες του twitter "ακύρωσαν" το όποιο θετικό μήνυμα ανέμενε η ΝΔ από τη συγκέντρωση και την ανέδειξαν ως τεράστια επικοινωνιακή αποτυχία.

Χαρακτηριστικά tweets:

"Τι πραγματικά συμβαίνει στο Σύνταγμα vs Τι σου δείχνουν τα κανάλια! (photos)"

Μεγάλες διαστάσεις πήρε και ένα tweet του χρήστη Panos Kammenos:

"Στην Πτολεμαίδα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαμε τριπλάσιους..."Αραιή και μικρή η συγκέντρωση της ΝΔ"

Στα αρνητικά tweets, συμπεριλαμβάνονται σχόλια για την υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματος Φωτεινή Τομαή, η οποία απασχόλησε με δύο φερόμενες ως δηλώσεις της, η πρώτη για το ρόλο του ΝΑΤΟ και την κρίση την Ουκρανία και η δεύτερη σχετικά με την οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικά tweets για την υποψήφια:

"Η Ελλάδα θα πρέπει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας στο πλευρό του ΝΑΤΟ"

"Να βοηθήσουμε όλοι τη ΝΔ ! Η Τομαή δεν έχει λεφτά να σπουδάσει παιδί στη Βοστώνη"

Στα αρνητικά θέματα, εντάσσεται και ο σχολιασμός εναντίον του κόμματος μετά την παραίτηση Γιαννόπουλου.

Θετικές αναφορές

Στις θετικές αναφορές συμπεριλαμβάνονται μηνύματα που αναμετέδιδαν δηλώσεις σχετικές με την ανάγκη να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα, καλέσματα χρηστών για να στηριχθεί η ΝΔ και τα video εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Ενημερωτικές αναφορές

Και στην περίπτωση της ΝΔ, τα ενημερωτικά tweets σχετίζονται με δημοσκοπήσεις, άρθρα χρηστών για τις εκλογές και αναδημοσιεύσεις θεμάτων από διάφορα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Δείτε αύριο, Σάββατο στο τρίτο μέρος της έρευνας ποια θέματα συζητήθηκαν και πώς αντιμετώπισαν οι χρήστες του twitter τα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή.

Διαβάστε επίσης:

Οι εκλογές του twitter - Οι νικητές και οι χαμένοι (μέρος πρώτο)