ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητάμε γενναίες αποφάσεις και New Deal!

Τσίπρας: Ζητάμε γενναίες αποφάσεις και New Deal!

Το πάγιο αίτημά του για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, με παράλληλη εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης και λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, μετέφερε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στη Φρανκφούρτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε την ευκαιρία να καταθέσει σε εποικοδομητικό κλίμα στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να τον ενημερώσει «για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, η οποία έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στις θέσεις του για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, «μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, και μέσα από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».

Ταυτόχρονα, εξήγησε στον Ντράγκι ότι: «ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal. Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας του επισήμανε για άλλη μια φορά «την πάγια θέση ότι χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους και ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη δίνη της οικονομικής κρίσης», επαναλαμβάνοντας την πρόταση για «λύση στο βραχνά του χρέους, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στη Γερμανία το 1953».

Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ανδρών, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Ήταν μια συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει συνέχεια επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και κυρίως, είχαμε τη δυνατότητα να του καταθέσουμε την οπτική μας για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια συνολική ευρωπαϊκή αλλαγή πολιτικής, για να μπορέσει η ευρωπαϊκή περιφέρεια να βγει από την κρίση, η Ευρώπη να οδηγηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της με την κοινωνία όρθια, κι όχι ισοπεδωμένη, όπως συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια, με την τρόικα και τα μνημόνια».

Διαβάστε ακόμα:

Έκθεση ΔΝΤ: Νέο μαστίγιο και νέα μέτρα