ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ανακοίνωση του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Σήμερα η ανακοίνωση του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρόσωπο που θα ηγείται της τράπεζας για τα επόμενα έξι χρόνια κατατίθεται στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μετακινηθεί στην ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε πεισθεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο Γιώργος Προβόπουλος.

Τελικώς, ο Βενιζέλος άλλαξε άποψη, με καταλύτη την επιλογή Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε και η διαδικασία ξεμπλόκαρε.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Διοικητή εκκενώνεται και μια θέση Υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή που κατέχει σήμερα η Ελένη Λουρή - Δενδρινού, για την οποία ως υποψήφιοι ακούγονται μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιωάννης Μουρμούρας και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει διατυπώσει ενστάσεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Γ. Στουρνάρα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ενδεχόμενη επιλογή του για τη θέση του νέου Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος από την Κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που έλθει στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Το υπουργείο Οικονομικών ήταν το σπίτι μου

Σαμαράς: Νέα μέρα για την Ελλάδα – Στόχος να βγούμε από την κρίση