ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τάσεις και οι... υπο - τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις και οι... υπο - τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

-Χωρισμένα σε «στρατόπεδα» τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος

-Τι θα κάνει ο Τσίπρας και πώς θα αντιδράσουν οι «πτέρυγες»

Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αρχίζουν στις 11:00 το πρωί οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος αλλά και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Το κλίμα είναι τεταμένο στην Κουμουνδούρου, με τα στελέχη να εκφράζουν ενστάσεις για ορισμένους χειρισμούς της ηγεσίας και να είναι πλέον χωρισμένα σε 4 ή και περισσότερα στρατόπεδα.

Ουσιαστικά κατηγορούν την ηγεσία ότι δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και για ορισμένα κρίσιμα ζήτημα στον τομέας της οικονομίας όπως είναι το φορολογικό. Αυτό που ζητούν επομένως είναι μια ξεκάθαρη θέση και μια κεντρική γραμμή πάνω στην οποία θα μπορεί να κινηθούν τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται ενώπιον αντιδιαμετρικά αντίθετων στρατηγικών εντός του κόλπου του κόμματός του, καθώς όσο περισσότερο διαβουλεύονται στην Κουμουνδούρου, τόσες περισσότερες τάσεις και ...υπο-τάσεις, προκύπτουν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να καταδείξει την υπεροχή των θέσεών του παρά τις επιμέρους ενστάσεις, κριτικές και διαφωνίες. Τις προθέσεις του εξάλλου τις φανέρωσε από την Πέμπτη, θέτοντας σε ψηφοφορία την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή η οποία και υπερψηφίστηκε με ποσοστό 70%.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό στα κεφάλαια που αφορούν την πολιτική συμμαχιών και την λειτουργία του κόμματος και επιφυλάχθηκε να καταθέσει τις δικές της θέσεις μέσω τροπολογιών, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα Σάββατο και την Κυριακή.

Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε επί του κειμένου της εισήγησης, ενώ κομματικές πηγές προέβλεπαν ότι η γεμάτη ένταση συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα και την πολιτική συμμαχιών θα συνεχιστεί και στην Κεντρική Επιτροπή και σημείωναν ότι με τις αποφάσεις ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, το βράδυ της Κυριακής θα κλείσει ένας κύκλος και θα ανοίξει ένας νέος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

alexis tsipras

Νέα μέτωπα και επανεμφάνιση της εσωστρέφειας

Μέχρι σήμερα ο Αλ. Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση μόνο από την πτέρυγα Λαφαζάνη.

Εσχάτως όμως προέκυψε αμφισβήτηση σε πράξεις και επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και από ορισμένους που θεωρητικά ανήκουν στους λεγόμενους “προεδρικούς” (βλέπε επιστολή ενστάσεων από την ομάδα Τσακαλώτου).

Την Πέμπτη προστέθηκ και η ...διάσπαση της "σοσιαλιστικής τάσης" του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι των πασοκογενών οι οποίοι χωρίστηκαν στα δύο. Αλέξης Μητρόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής χωρίστηκαν ερίζοντας για τις πολιτικές συμμαχίες που οφείλει να συνάψει το κόμμα στο δρόμο προς την εξουσία.

Η εικόνα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

1) Ομάδα Τσακαλώτου: 10 βουλευτές και 43 στελέχη ασκούν δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο έχοντας “στρίψει” λίγο αριστερά.

2) Α. Μητρόπουλος: Ζητά συμμαχίες προς το κέντρο ( ήτοι στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ) και με πυροδοτεί το κλίμα προς τα αριστερά εγκαλώντας για "γραφικούς" όσους ζητούν άνοιγμα προς Περισσό και Ανταρσύα

3) Κουρουμπλής + 4: ( Τσουκαλάς, Μιχελογιαννάκης, Χρυσόγονος και Κοτσακάς) : Προέκυψαν από την ...διάσπαση της σοσιαλιστικής τάσης και ανήκουν - στην κατά Μητρόπουλο ... διάλεκτο πλέον στους "γραφικούς"- καθότι με δικό τους κείμενο προβληματισμού επιμένουν αριστερά: ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

4) Αριστερή πτέρυγα (Λαφαζάνης): Η Αριστερή πτέρυγα θα υποβάλει δική της πρόταση προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή με αναλλοίωτη την άποψή της να μην αναζητηθούν κεντρώες συμμαχίες.

5) Κριτική και δη ηχηρή άσκησε στον Αλέξη Τσίπρα και ο Μανώλης Γλέζος, κυριώτατα αναφορικά με τη λειτουργία του κόμματος.

Τι θα κάνει ο Τσίπρας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε προς ψήφιση στην Πολιτική Γραμματεία το κείμενο που θα "κατεβάσει" η πλειοψηφία για ψήφιση και στην κεντρική επιτροπή.

Η εισήγηση υπερψηφίστηκε μεν αλλά με απώλειες. Χωρία που αφορούσαν στην λειτουργία του κόμματος και την πολιτική των συμμαχιών που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα με στόχο τη διεύρυνσή του, έλαβαν "λευκό" όχι μόνο από τους "λαφαζάνηδες" αλλά και από τον ( εκ των προεδρικών) Γιάννη Μηλιό.

Συνοπτικώς, στην εισήγηση του ο Α. Τσίπρας αναφέρεται σε:

  • Ανάγκη να αποτραπεί το εν εξελίξει κυβερνητικό σχέδιο της ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή.
  • Διεύρυνση συμμαχιών ( και προς την κεντροαριστερά) για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.
  • Συλλογικότερη λειτουργία στο κόμμα και οργανωτική ανασυγκρότηση
  • Επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασή του το Φθινόπωρο.

Ενδεικτικό της επιχείρησης της ηγεσίας "άνοιγμα προς όλους" αποτελεί το χωρίο από την εισήγηση του Α. Τσίπρα προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που υπερψήφισε η ΠΓ.

"Απευθυνόμαστε, στις πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους που συναντηθήκαμε προεκλογικά στην στήριξη της υποψηφιότητας του σ. Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή".

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται μετά το πέρας των εργασιών να πυροδοτηθούν εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία υπερψήφισε την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή

Προγραμματικό Συνέδριο ζητά η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ