ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – τρόικας

Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – τρόικας

Ο υπουργός ανάπτυξης είχε πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την οποία ο κ. Δένδιας δέχθηκε συμβουλές από τους δανειστές για το πώς θα μειώσει τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, οι υπεύθυνοι της τρόικα θα έχουν νέα συνάντηση με τα στελέχη του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Εργασίας) ενώ, όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, μετά τη σημερινή συνάντηση, η τρόικα δεν πιέζει την ελληνική πλευρά να κάνει ή να μην κάνει κάτι για το θέμα.

«Είμαστε νοήμονες θέλουμε μια λύση με ουδέτερο αποτέλεσμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και καταλαβαίνουν το πρόβλημα», τόνισε το στέλεχος.

Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων το υπουργείο γνωστοποίησε στα στελέχη της τρόικας ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε μελέτη για να διαφανεί εάν ωφελεί το μέτρο την αγορά «και αν δεν είναι αποδοτικό δεν θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του» είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ενημερώθηκε η τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη μείωση των αδειοδοτήσεων. Το έργο έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Γιατί δεν γίνεται αυτό από το ίδιο το δημόσιο; Διότι το σύστημα έχει εγγενείς αδυναμίες ή λειτουργεί το σύστημα της αδράνειας και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει και εμπειρία και αξιοπιστία για να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι στόχος της τρόικας είναι να προχωρήσουν τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η ορθή λειτουργία των δομών του υπουργείου, κάτι που είναι στόχος και του ίδιου του υπουργείου.

Για το σχέδιο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να υπάρξει ένα πλάνο και έγινε ενημέρωση και για την επόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που σχεδιάζεται (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, κατασκευές).

Για την πλατφόρμα για φόρους υπέρ τρίτων έγινε ενημέρωση σε ποιον βαθμό λειτουργεί, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να είναι εμπροσθοβαρές, για τη ρευστότητα στην αγορά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό.
Σημειώνεται ότι αύριο στο υπουργείο Οικονομικών θα συναντηθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ρoή Ειδήσεων