ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση επαιτώντας και η τρόικα απαιτώντας

Η κυβέρνηση επαιτώντας και η τρόικα απαιτώντας

Μια διαπραγμάτευση που απέτυχε, πριν καν ξεκινήσει. Το συμπέρασμα αυτό θα μπορούσε να είναι και τίτλος για να περιγράψει την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Παρόλα αυτά η συνάντηση θα είναι καθοριστικής σημασίας για την τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα έχοντας στις βαλίτσες της... μόνο αιτήματα περί φοροελαφρύνσεων τα οποία θα υποβάλλει στους δανειστές με την μορφή της «άσκησης θάρρους», όπως δηλαδή συνηθίζει τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει μείωση των συντελεστών σε βασικές κατηγορίες φόρων, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο ΦΠΑ. Πρόκειται για φόρους που μέσα στην κρίση έχουν συντρίψει τους φορολογούμενους και έχουν οδηγήσει στην ανέχεια χιλιάδες νοικοκυριά.

Αυτά θα ζητήσει ο κ. Χαρδούβελης σε τεχνικό επίπεδο, διότι σε πολιτικό επίπεδο τα έχει ζητήσει ήδη ο Σαμαράς από την Μέρκελ και προ ολίγων ημερών και έπεσε βεβαίως πάνω σε τοίχο παρά το γεγονός ότι της απηύθυνε και τη γνωστή απειλή «Αν δεν γίνουν αυτά, βλέπω να έρχεται ο Τσίπρας...». Όπως πρώτο αποκάλυψε το newsbomb.gr η απάντηση που πήρε ο Σαμαράς από την Μέρκελ ήταν αποστομωτική: «Είτε εσείς, είτε ο κ. Τσίπρας για μένα το ίδιο είναι, δεν αλλάζει τίποτα...» απάντησε η σιδηρά κυρία της Ευρώπης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι και σε τεχνικό επίπεδο ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης δεν θα μπορέσει να υψώσει ανάστημα – παρά τις όποιες προθέσεις του- καθώς θα πέσει πάνω στο ίδιο τείχος. Συνεπώς όπως λέει κι ο λαός «Γιάννης θα πάει και Γιάννης θα έρθει...».

Οι φοροελαφρύνσεις, όμως, και η απεξάρτηση από το Μνημόνιο είναι μεν επιθυμία της κυβέρνησης -στην ευθεία προς τις εθνικές εκλογές- όχι όμως και των δανειστών .

Η τρόικα, σκληρή και άτεγκτη, όπως πάντα, δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω όσο η Αθήνα καθυστερεί με τις μεταρρυθμίσεις και δεν υλοποιεί τα υπεσχημένα.

Τα επιχειρήματα περί υψηλής ανεργίας που επικαλείται η ελληνική πλευρά αφήνουν παγερά αδιάφορους τους δανειστές, που δεν συγκινούνται με τις στρατιές των ανέργων και την οικονομική εξαθλίωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

«Οσο η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την τρόικα, θα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πιστωτές δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις, τις οποίες το Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει, λες και η χώρα έχει «θεραπευτεί» από τις δημοσιονομικές της πληγές· λες και η απειλή από το χρέος των 321 δισ. ευρώ έχει με μαγικό τρόπο εξουδετερωθεί και η Ελλάδα μπορεί από μόνη της να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» των 11 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015.

Τα «αγκάθια» της ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης

Επειδή αυτού του είδους οι συναντήσεις όπως η επικείμενη του Παρισίου δεν μπορούν να ελεγχθούν με τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας η αλήθεια έχει ως εξής:

-Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα περιθώρια για τη μείωση του δυσθεώρητου αυτού μεγέθους είναι περιορισμένα και το μόνο δώρο-βοήθημα που μπορεί να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σταθερό επιτόκιο αντί του κυμαινόμενου που ισχύσει τώρα για την εξόφληση των δανείων που έχουν ληφθεί από τον μηχανισμό στήριξης.

-Είναι ένα από τα σενάρια που συζητιούνται πίσω από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας, όταν μπροστά ακούγονται προτάσεις για επιμήκυνση έως και 50 χρόνια του δανείου διάσωσης των 180 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας από την ευρωζώνη και για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

-Να σημειωθεί ότι η επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης είναι ένα παλιό σενάριο το οποίο τροφοδοτείται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από τις Βρυξέλλες σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ που γέρνουν προς ένα νέο «κούρεμα».

-Για τους δανειστές το πιο σημαντικό ζήτημα δεν είναι οι ελαφρύνσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση. Κεφαλαιώδες ζήτημα για τους δανειστές είναι «το πώς θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα στους νέους ισχύοντες όρους», καθώς το σχέδιο της επιμήκυνσης είναι πιθανόν να συνοδευτεί και από ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου σε κάθε περίπτωση και δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10 δισ. ευρώ.

-Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το μόνο πλεονέκτημα που έχει η κυβέρνηση επ' αυτού του ζητήματος είναι κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς τον Σαμαρά ότι «ο ίδιος προσωπικά θα βάλει... πλάτη για να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις».

Οι εκατοντάδες δεσμεύσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν, όπως προβλεπόταν, πριν από το καλοκαίρι και τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο τετράμηνο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς για τους δανειστές. Για την κυβέρνηση, συνθέτουν ένα νέο εκρηκτικό «πακέτο» δράσεων και ένα νέο εκρηκτικό μίγμα για το τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη και για τους επόμενους έξη μήνες.

Τα κυριότερα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία ξεκινά στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι:

1ον. Προϋπολογισμός 2015 και νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα:

• Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, ύψους 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την τριμερή, και της αντίστοιχης «τρύπας» τού 2016, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

• Την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για την «αποκατάσταση» των αποδοχών των ενστόλων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων, από τις οποίες εκτιμάται ότι προκύπτει «τρύπα» έως 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

• Την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι μειωμένη κατά 50% το 2015 και να εξαλειφθεί πλήρως από το 2016.

• Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που, κατά το ΔΝΤ, εντοπίζεται στο β' εξάμηνο του 2015 και φτάνει τα 12,6 δισ. ευρώ. Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για την περαιτέρω απομείωση του χρέους και με την έκβαση των stress tests των τραπεζών.

2ον. ΕΝΦΙΑ: οι αστοχίες και τα σφάλματα στον υπολογισμό του νέου φόρου δεν προκάλεσαν μόνο αναστάτωση σε εκατομμύρια φορολογουμένους, αλλά δημιούργησαν έναν πρόσθετο ισχυρό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία αφενός πρέπει να διορθώσει τα λάθη και να αποκαταστήσει τις αδικίες, χωρίς να υπάρξουν αποκλίσεις από τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, και αφετέρου βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την κριτική της τρόικας. Η τριμερής είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις για τον καινούργιο φόρο και είχε εκ προοιμίου ζητήσει επανεξέταση των εξαιρέσεων από αυτόν το φθινόπωρο.

3ον. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

4ον. Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα: αυτές θα στηριχτούν σε αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες απαιτείται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

5ον. Ομαδικές απολύσεις.

6ον. Κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων και καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

7ον. Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

8ον. Αλλαγή του συστήματος με τον ΦΠΑ.

9ον. Οριστικό τέλος στις Φοροαπαλλαγές.

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στο Παρίσι θα συζητηθούν μόνο τα παραπάνω!!!

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε...

Νέο ραντεβού Σαμαρά - Γιούνκερ στα τέλη Αυγούστου

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δεν θα πληρώσουν

Επικουρικές συντάξεις: Νέες μειώσεις μέχρι και 3% από το φθινόπωρο