ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NYT: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σαμαράς δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα

NYT: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σαμαράς δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έταξε υπό το φόβο της κάλπης χωρίς όμως να ρωτήσει τους δανειστές

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται στην χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και στις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε «σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους κουρασμένους Έλληνες μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας που έχουν επιδεινώσει το επίπεδο διαβίωσης και να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, καθώς η αντιπολίτευση πιέζει για πρόωρες γενικές εκλογές», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας - ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ - που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα δυο δανειακά προγράμματα ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2010. Οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα εντός του μήνα για την επόμενη αξιολόγησή τους, μετά από τρεις μέρες συνομιλιών με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι, αυτή τη βδομάδα. Εάν δεχτούν τα μέτρα, θα ζητήσουν πιθανώς εναλλακτικές περικοπές για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων», υποστηρίζεται στην ανταπόκριση.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε συνομιλίες που σχεδιάζονται για αργότερα εντός του έτους, ώστε «να εξεταστεί η πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους» για την Ελλάδα και επισημαίνεται ότι «όλο και περισσότερο, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει την ανάγκη να προσφερθεί μια "ανάσα" στους απογοητευμένους Έλληνες, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις, αναμένεται φέτος έξοδος της χώρας από τη βαθιά ύφεση».

Τέλος, γίνεται αναφορά στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «αρνείται τους όρους» των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας και «υπόσχεται χρήματα που», όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός, «δεν έχει», ενώ ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι «κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καθώς, εάν αρχίσει τώρα μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, ό,τι έχουμε επιτύχει θα χαθεί».

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2014 - Εξαγγελίες Σαμαρά: «Τίποτα με μπόλικο καθόλου»...

Πρωθυπουργός άνευ... χαρτοφυλακίου ο Αντώνης Σαμαράς

Υποσχέσεις, ομιλίες, αντιδράσεις και ο λαός πάντα τελευταίος...