ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται τον Αλ. Τσίπρα

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται τον Αλ. Τσίπρα

-Πρώτη φορά ηγέτης αριστερού κόμματος περνάει την πόρτα του Βατικανού

-Πρώτη φορά ο πάπας συναντάται με Έλληνα πολιτικό αρχηγό

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο.

Τόσο από πολιτικής απόψεως όσο και συμβολικής, η συνάντηση αναμένεται να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, ωστόσο το βεβαρημένο πρόγραμμα των δύο πλευρών, δεν επέτρεψε να γίνει.

Η συγκεκριμένη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την διήμερη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, η οποία είχε προκαλέσει αρκετά σχόλια. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά ότι «η σχέση μας με την Εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής, που μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας».

Υπενθυμίζεται πως ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αναφερθεί αρκετές φορές για την κρίση στην παγκόσμια οικονομία, επικρίνοντας τους κυβερνώντες για τη στάση τους έναντι των τραπεζών. «Η οικονομική κρίση αποτελείται από τον κόσμο, από τις οικογένειες που πεθαίνουν της πείνας. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει, ενώ, αντιθέτως, όταν μειώνονται οι επενδύσεις των τραπεζών, αυτό παρουσιάζεται ως τραγωδία», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2013 ο Αργεντινός ποντίφικας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας θα βρεθεί στις 25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, προκειμένου να απευθύνει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόσκληση στον Πάπα έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Βατικανό τον Οκτώβριο του 2013.

Τι λέει η Κουμουνδούρου

Η Κουμουνδούρου αναφέρει πως η συνάντηση έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία τόσο για τη ριζοσπαστική αριστερά, όσο και για την ίδια την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με Ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται πρώτη φορά με 'Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του κόμματος.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση, που αναδεικνύει ότι η άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη με την τρομολαγνεία που προσπαθούν να της προσδώσουν οι εγχώριοι μνημονιακοί εκπρόσωποι, αλλά με ουσιαστικό ενδιαφέρον και διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και για εύρεση κοινών βηματισμών όπου αυτό είναι εφικτό.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναγνωρίζονται πλέον ως ισότιμοι συνομιλητές, προβάλλοντας τη διαφορετική στρατηγική για την πορεία της Ευρώπης και την έξοδο από την κρίση.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που αναμασά την καταστροφική συνταγή της κ.Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη, εκπροσωπώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες.

Όπως τονίζεται, ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος από την πρώτη μέρα ανάρρησής του στον Παπικό θρόνο έδωσε ένα διαφορετικό μήνυμα υπεράσπισης των φτωχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι θέσεις του, όπως επισημαίνεται, για το περιβάλλον, αλλά και για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και οι συναντήσεις του με αντιπροσωπείες απολυμένων εργαζομένων στην Ιταλία, τον καθιστούν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που διαφέρει πολύ από τους προηγούμενους προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στη συνάντηση των δύο πλευρών, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η προκαθορισμένη ατζέντα αφορά στο μείζον θέμα της παγκόσμιας ειρήνης και της ανάγκης ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων, το μεταναστευτικό -ιδιαίτερα μετά τις ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο- καθώς οι αναγκαίες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να τους ενημερώσει για την επικείμενη συνάντηση, ενώ συζήτησε διεξοδικά μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας στον Πάπα των φτωχών