ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου «στόλισε» τη Θάτσερ σε Σύνοδο Κορυφής

'Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου «στόλισε» τη Θάτσερ σε Σύνοδο Κορυφής

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η γνωστή και έως σιδηρά κυρία ήταν περίπου ό,τι είναι σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, η βρετανίδα πρωθυπουργός όταν είχε απέναντί της τον Ανδρέα Παπανδρέου η ατμόσφαιρα ήταν άκρως ηλεκτρισμένη.

Σε μία σύνοδο κορυφής των ηγετών της τότε ΕΟΚ, η κόντρα ανάμεσα τους ξεπέρασε όλα τα όρια. Η Θάτσερ έφερνε συνεχώς αντιρρήσεις γεγονός που έφερε τον Ανδρέα Παπαδρέου εκτός εαυτού και δεν μπόρεσε να κρατηθεί άλλο.

«Κυρία μου, μας έχετε σπάσει τα αρχ..α», της είπε, προκαλώντας το μειδίαμα των άλλων ηγετών και την οργή της ίδιας. Εκείνη την ώρα, όμως η Θάτσερ δεν είπε τίποτα.

Όταν, όμως η χώρα της ανέλαβε την προεδρία της ΕΟΚ έκανε την πρωτοφανή πολιτική απρέπεια να μην έρθει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής.
Όταν αντιλήφθηκε τη γκάφα της, ζήτησε από τον Ανδρέα να πάρουν μαζί το πρωινό στο ξενοδοχείο που έμεναν όλοι οι ηγέτες.

Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 8 και 30, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός μέχρι την ώρα εκείνη κοιμόταν και κανείς δεν τολμούσε να τον ξυπνήσει.

Το τόλμησε, κάποια στιγμή ο διπλωματικός του σύμβουλος Χρήστος Μαχαιρίτσας που τον έπεισε να πάει στο ραντεβού έστω και σε ώρα ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση.