ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας στον Πάπα των φτωχών

Ο Τσίπρας στον Πάπα των φτωχών

Πρώτη φορά ηγέτης αριστερού κόμματος περνάει την πόρτα του Βατικανού - Αύριο στις 10 το πρωί η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Ειρήνη, μετανάστευση και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Για πρώτη φορά ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται δεκτός στο Βατικανό.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις αγωνίες, από διαφορετικές πλευρές, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των ανθρωπιστικών προβλημάτων εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, επονομαζόμενος και "Πάπας των φτωχών", έχει επικρίνει την κυριαρχία της αγοράς στις σύγχρονες κοινωνίες, έχει απευθύνει μηνύματα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και σε άλλα μέτωπα συγκρούσεων, ενώ αντιμετωπίζει τη συνεργασία των θρησκειών ως γέφυρα για την ειρήνη. Επίσης πρωτοστατεί στην ηθική κάθαρση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το σκάνδαλο της παιδοφιλίας.

Η συνάντηση ενέχει και τον συμβολισμό ότι η Αριστερά σε μια μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το παράδειγμα και τις θέσεις της, απευθύνεται στο σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών και αναζητεί δεσμούς συνεργασίας ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ιστορική την επικείμενη συνάντηση, τονίζοντας πως έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία τόσο για τη ριζοσπαστική αριστερά, όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με Ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται πρώτη φορά με 'Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση, που αναδεικνύει ότι η άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη με την τρομολαγνεία που προσπαθούν να της προσδώσουν οι εγχώριοι μνημονιακοί εκπρόσωποι, αλλά με ουσιαστικό ενδιαφέρον και διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και για εύρεση κοινών βηματισμών όπου αυτό είναι εφικτό» σημειώνουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Η «διεύρυνση» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ρoή Ειδήσεων