ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο

Λαφαζάνης: Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο

Το «παρών» στην ομιλία του έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας

Υπέρ της εθνικής συνεννόησης τάχθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Λαφαζάνης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας ως δείγμα συνεννόησης να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «η χώρα δεν έχει μόνο χρέος, αλλά της χρωστάνε κιόλας. Αν το αμφισβητείτε να το πείτε, ότι λάθος κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά το κατοχικό δάνειο». «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για εθνική συνεννόηση. Όλοι μαζί να πάμε να απαιτήσουμε, να ζητήσουμε το χρέος αυτό. Και όλοι μαζί, από κοινού, να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό του 2015 αυτά τα ποσά», πρότεινε και πρόσθεσε χειροκροτούμενος από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός «είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που δεν θα έχει εγγραφεί αυτό το γερμανικό χρέος».

Με αφορμή την χθεσινή καταγγελία Δραγασάκη για τροπολογίες που εξυπηρετούν συμφέροντα, ο κ. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε: «Από άλλο πλανήτη είστε; δεν ξέρετε τι γίνεται με τις τροπολογίες; Δεν γνωρίζετε ότι αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν χαριστικά συμφέροντα;»

Ο κ. Λαφαζάνης έδωσε μάλιστα και δύο περιπτώσεις:

Στις 7 Μαρτίου κατατέθηκε η τροπολογία 1251/67 την οποία και διάβασε. Από το κείμενο των 51 λέξεων δεν προέκυπτε κάποιο νόημα. «Αλαμπουρνέζικα. Όταν βλέπουμε τέτοια αλαμπουρνέζικα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ψαχτούν από πίσω. Δεν είναι ελληνικά αυτά», σχολίασε ο Π. Λαφαζάνης και εξήγησε ότι με την τροπολογία αυτή «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές, δηλαδή διέγραψε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φοροαποφυγή».

SIEMENS: όπως είπε «έγινε συμφωνία εξιλέωσης», η οποία προέβλεπε επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. «Γιατί δεν εφαρμόζετε το νόμο; Δεν είναι νόμος του κράτους; Δεν έχουν όνομα τα συμφέροντα αυτά; Δεν λέγονται SIEMENS;», είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: «συγκεκριμένος νόμος, συγκεκριμένα τα συμφέροντα και συγκεκριμένη η εξυπηρέτηση. Περιμένουμε την απάντησή σας».