ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Σαμαράς: Ποντάρει στην καταστροφή της χώρας για να επανεκλέγει πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς: Ποντάρει στην καταστροφή της χώρας για να επανεκλέγει πρωθυπουργός

Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία διεκδικεί ο αρχηγός της ΝΔ αφού παρά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές, όχι μόνο αρνείται να παραιτηθεί από την ηγεσία της παράταξης, αλλά ποντάρει στην καταστροφή της χώρας προκειμένου να επιστρέψει στα... πράγματα.

Του Κώστα Τσιτούνα

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των ανακοινώσεων που εκδίδει για λογαριασμό του Α. Σαμαρά ο νέος εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προεξοφλεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την καταστροφή της χώρας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έλεγε στο Newsbomb.gr στέλεχος της ΝΔ: «ο Σαμαράς έχει την ψευδαίσθηση και τον κρυφό πόθο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, θα ρίξει τη χώρα στα... βράχια και μετά ο λαός θα τον σηκώσει στα χέρια και θα τον ξαναφέρει πρωθυπουργό».

Αυτό λοιπόν είναι το ήθος του ανδρός και η πολιτική στρατηγική με την οποία θα πορευθεί ο Σαμαράς; Να ποντάρει στην καταστροφή της Ελλάδας προκειμένου να παραμείνει στο πολιτικό γίγνεσθαι;

Χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, στην προ ημερών ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτό που ζητάει είναι πίστωση χρόνου μέχρις ότου καταφέρει να τοποθετήσει «δικούς» του ανθρώπους στα όργανα του κόμματος προκειμένου να παραμείνει ακλόνητος στη θέση του ακόμα κι αν γίνει Συνέδριο, ενώ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ακούει για εκλογή Προέδρου από τη βάση!

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Σαμαράς στο κόμμα είναι επιφανειακές και έχουν στόχο να κάμψουν την εσωτερική αντιπολίτευση και τη γκρίνια.

Μετά την άρνηση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, τοποθέτησε γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Γιάννη Πλακιωτάκη και για αντιπρόεδρο της Βουλής θα προτείνει το Νικήτα Κακλαμάνη.

Στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τοποθετεί τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση, ενώ για εκπρόσωπο του κόμματος βάζει τον Κώστα Καραγκούνη.

Ταυτόχρονα δίνει ρόλους χωρίς καμία σημασία και στον Μεϊμαράκη και στον Παπαμιμίκο, απλά για να βάλει κι άλλους συνυπεύθυνους στη στασιμότητα.

Ο στόχος του Σαμαρά είναι μέχρι να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος να έχει τοποθετήσει στις θέσεις κλειδιά δικούς του ανθρώπους...

Με το εφεύρημα της «αριστερής παρένθεσης» ο Σαμαράς προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί γαντζωμένος στην καρέκλα του αρχηγού της Ν.Δ. αγνοώντας το εκρηκτικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογική συντριβή της 25ης Ιανουαρίου.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα στελέχη της Ν.Δ. στις πάρα πολλές συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες (για παράδειγμα, την Κυριακή 1/02/2015 συναντήθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Πρ. Παυλόπουλο, αλλά έτσι κι αλλιώς τα ραντεβού είναι συνεχή)...
Μπορεί μεν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να έχει μετατραπεί σε «τόπο προσκυνήματος» των οργισμένων γαλάζιων βουλευτών και στελεχών, όπως σας έχει περιγράψει το Newsbomb.gr, ωστόσο οι συναντήσεις, οι «γιάφκες», τα μυστικά ραντεβού δίνουν και παίρνουν, παντού.

Κι αν εξαιρέσει κανείς ένα μικρό πυρήνα υποστηρικτών του Αντ. Σαμαρά (Άδωνις, Μουρούτης, Λαζαρίδης, Βούλτεψη και λίγοι ακόμα) η μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών και στελεχών βγάζει απογοήτευση και οργή για τη μετεκλογική συμπεριφορά του τέως πρωθυπουργού.

Κι αν συνυπολογιστεί και το γεγονός, ότι είναι λογικό να ελέγχεται απ' αυτόν η νέα Κ.Ο. αφού ο ίδιος έφτιαξε τα ψηφοδέλτια και παρόλα αυτά βρίσκει ελάχιστους υποστηρικτές, τότε είναι εύκολα αντιληπτό το ζοφερό εναντίον του κλίμα.

Του καταλογίζουν, ότι μετά τα τραγικά προεκλογικά λάθη δείχνει να μην έχει καταλάβει τι έγινε στις 25 Ιανουαρίου και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος.
Και αυτό, όπως υπογραμμίζεται, το κάνει παίζοντας το αδιέξοδο παιχνίδι των «καθυστερήσεων» και της «άμυνας» προκειμένου να περάσει αβρόχοις ποσί το πρώτο, κρίσιμο, μετεκλογικό διάστημα και ύστερα... να ξεχαστούν όλα.

Δηλαδή παλεύει να αγοράσει χρόνο.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι αν ο Κ. Καραμανλής, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι, αποφάσιζε να κάνει κάποια κίνηση, να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, αυτό θα ήταν κυριολεκτικά καταλυτικό και θα ανέτρεπε τα πάντα.

Είναι αυτό ακριβώς που υπολογίζει κι ο Αντ. Σαμαράς. Μόνο αυτό, όπως λέει στους συνεργάτες του.

Πάντως αυτό που διαμορφώνεται εν δυνάμει τις τελευταίες μέρες, μέσω των συνεχών συναντήσεων στελεχών και βουλευτών, είναι ένα γενικό αίτημα για συνέδριο της Ν.Δ., μέσω του οποίου θα συζητηθούν τα πάντα.

Και η φυσιογνωμία του κόμματος και η ακροδεξιά στροφή που έκαναν όλο αυτό το διάστημα ο Σαμαράς και το επιτελείο του και τα μεγάλα λάθη της περιόδου μετά τις ευρωεκλογές και το μέλλον, αλλά και ζήτημα ηγεσίας.

Είναι ακριβώς αυτό που τρέμει και θέλει πάση θυσία να αποφύγει ο τέως πρωθυπουργός. Αλλά το κλίμα που διαμορφώνεται είναι συντριπτικό υπέρ ενός συνεδρίου.

Και αυτό θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στις εσωκομματικές ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις...

Το «προσκύνημα» στο γραφείο του Καραμανλή και οι δελφίνοι...

Την ίδια ώρα οι συναντήσεις που δίνουν και παίρνουν στο γραφείο του Καραμανλή δεν είναι μόνο για να καταφέρουν τα γαλάζια στελέχη να «αποσπάσουν» τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Κάποιοι πηγαίνουν στην Παναγή Κυριακού μπας και πάρουν το «βάπτισμα» από τον Καραμανλή. Μάταια βεβαίως, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα...

Τα ονόματα που ακούγονται για την επόμενη μέρα είναι δεκάδες πλέον... Η Ντ. Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σ.σ. αρκετοί ξαφνιάστηκαν από την κίνησή του να δεχθεί να οριστεί πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), ο Μάκης Βορίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και αρκετοί outsiders μεταξύ των οποίων ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Το μόνο βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα είναι πως η συνύπαρξη του Σαμαρά με τους ενδιαφερόμενους για την αρχηγία δεν θα έχει καλή κατάληξη κι αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά πως αν η κατάσταση αυτή «τραβήξει» επί μακρόν, ο τόπος θα στερηθεί σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Σχετικές ειδήσεις