ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο και ΔΝΤ: Να δούμε πρώτα το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα

Βερολίνο και ΔΝΤ: Να δούμε πρώτα το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα

Μπορεί η κουβέντα, ακόμη και μεταξύ αξιωματούχων, να περιστρέφεται εν είδει αστεϊσμού γύρω από τις ενδυματολογικές επιλογές των προσώπων των ημερών, η αλήθεια είναι, όμως, πως το Βερολίνο αδημονεί για μία συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εως τότε, Ευρωπαίοι ηγέτες και οικονομικοί παράγοντες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τηρούν στάση αναμονής και στέλνουν μηνύματα ήξεις αφήξεις, ώστε να κερδίσουν χρόνο.

Ανυπομονεί να δει τον Τσίπρα η Μέρκελ – Έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά – Όλο το παρασκήνιο

Ναι μεν αλλά... Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς τη στάση Ευρωπαίων και μη ηγετών και αξιωματούχων. Από τη μία τηρούν σκληρή στάση, ασκώντας πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις τύπου «Να επιστρέψει η Ελλάδα στις πολιτικές των προκατόχων της» (Reuters 4/2) κι από την άλλη, μοιάζουν διαλλακτικοί, τουλάχιστον εως ότου δουν «ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο» (Στ. Ζάιμπερτ – 4/2)

«Η Γερμανία επιθυμεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις θέσεις της εναντίον της λιτότητας και να επιστρέψει στις πολιτικές των προκατόχων της. Αυτή θα είναι η βασική θέση του Βερολίνου στην αυριανή συνάντηση κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της ευρωζώνης (Πέμπτη,5/2/15)», γράφει σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει και σχετικό έγγραφο του Βερολίνου.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, τεχνηέντως αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα «σημεία διαφωνίας», παρά περιορίζεται σε αοριστίες τύπου: «Δεν νομίζω ότι οι θέσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα διαφέρουν μεταξύ τους». Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως ανυπομονεί να γνωρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Παρά τις συγκαλυμένες απειλές, πάντως, και τις ισχυρές πιέσεις, η στάση του Βερολίνου είναι στάση αναμονής, όπως με σαφήνεια διατυπώνει η κυβέρνηση δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου: «Το Βερολίνο αναμένει το ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο. Η θέση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο, ασυνήθιστο για τα συντηρητικά δεδομένα της πολιτικής, «dress code», τόνισε με νόημα: «η γερμανική κυβέρνηση ποτέ δεν έκρινε τους συνομιλητές της από το εάν φορούν γραβάτα, δερμάτινο μπουφάν, κλασικό σακάκι. Δεν έχει σημασία για μας. Αυτό που περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να μας παρουσιάσει την οικονομική και δημοσιονομική της στρατηγική».

Επί του παρόντος μικρό καλάθι κρατά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένοντας εξελίξεις. Χαρακτηριστική της στάσης αναμονής, η ανακοίνωση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού: «Υπάρχει συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, μέσω του τρέχοντος προγράμματος. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις ελληνικές Αρχές για αλλαγή αυτού, του συγκεκριμένου, χρονοδιαγράμματος»

Επιμέλεια: Κ.Αγρ

Σχετικές ειδήσεις