ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Η συμφωνία να εγκριθεί από το λαό – Να διεξαχθεί δημοψήφισμα

Παπανδρέου: Η συμφωνία να εγκριθεί από το λαό – Να διεξαχθεί δημοψήφισμα

Με αφορμή τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Κορυφής σε δήλωση προέβη ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας μεν την κυβέρνηση, προειδοποιώντας δε για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ρήξης.

«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θεωρεί ότι, υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες να βρεθεί έντιμη και αμοιβαίως επωφελής συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και εκτίμησε πως μια συμφωνία θα πρέπει «να τεθεί για έγκριση από τον Ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει αυτή την διαδικασία τώρα, πριν την τελική διαπραγμάτευση», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την πρότασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στηρίζει τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της. Επισημαίνοντας ότι, η τυφλή σύγκρουση αντιβαίνει στο πνεύμα και το κεκτημένο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βλάψει τα συμφέροντα της ΕΕ και της Ελλάδας, Πυξίδα και για τις δυο πλευρές, απαιτείται να είναι μια κοινή πλεύση και συμφωνία που να υπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Η συμφωνία, όπως τονίζει, πρέπει να έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • Μείωση του βάρους του χρέους με την αναδιάρθρωσή του.
  • Επανεξέταση και ελάφρυνση της υποχρέωσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Δυνατότητα, αντί της λιτότητας, να ανασάνει η οικονομία, να επενδύσει η χώρα σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και βεβαίως, δυνατότητα άμεσης προώθησης πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας.
  • Υιοθέτηση ενός Ελληνικού Σχεδίου μεγάλων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζουν οριστικά τις χρόνιες παθογένειες ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος, ενός πελατειακού κράτους, ώστε να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία και να μην χρειάζεται στο μέλλον να στηρίζεται σε έκτακτες δανειοδοτήσεις από τον μηχανισμό ESM.

Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου είπε, «Καλώ τους εταίρους μας να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για έναν έντιμο συμβιβασμό. Να μην επιτρέψουν η χαραμάδα ελπίδας για συμφωνία να μετατραπεί σε χάος. Οι ευθύνες όλων είναι αντιμέτωπες με μια ιστορική πρόκληση. Ανταποκριθείτε σε αυτές και να είστε βέβαιοι ότι, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα εκφράσουν την υποστήριξη τους με τον πιο καθαρό τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις