ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντά σε συμφωνία και εντός των «κόκκινων γραμμών» Ελλάδα και εταίροι

Κοντά σε συμφωνία και εντός των «κόκκινων γραμμών» Ελλάδα και εταίροι

Την αισιοδοξία του ότι είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο,τονίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία δεν θα παρεκκλίνει από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης -Με στόχο να υπάρξει συμφωνία το βράδυ του Σαββάτου συνεδριάζει σήμερα (01/05/2015) και αύριο το Brussels Group.

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 11 ΜΑΪΟΥ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ BRUSSELS GROUP

«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν είχε νόημα από τη στιγμή που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη.

Στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να επιτευχθεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά θεμάτων, ενώ τα δύσκολα θέματα να παραπεμφθούν για τον Ιούνιο.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές να συνεδριάσει το Brussels Group σήμερα Πρωτομαγιά αλλά και το Σάββατο μέχρι αργά το απόγευμα. Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το μακροοικονομικό πλαίσιο, οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι ιδιωτικοποιήσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Εurogroup, που θα μπορούσε να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις στα δύσκολα θέματα μέχρι το Εurogroup στις 11 Μαίου.

Τελικός στόχος είναι να πειστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιτρέψει την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ώστε η χώρα να λάβει μια ανάσα ρευστότητας.