ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup

Το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει η κυβέρνηση, περιμένοντας να δρέψει τους καρπούς από τις επίπονες προσπάθειες και τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών.

Τα απτά αποτελέσματα της βελτίωσης του κλίματος αναμένεται να συμπυκνωθούν σε μια δήλωση του Eurogroup της 11ης Μαΐου , που θα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Η υπέρβαση των …εμποδίων που τέθηκαν κατά καιρούς από σκληροπυρηνικούς κύκλους των Βρυξελλών ή του Βερολίνου επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Άλλωστε και η κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της EE Ζαν Κλωντ Γιούνκερ η οποία εστίαζε σε θέματα εργασιακά και συνταξιοδοτικά απετέλεσε την καλύτερη ένδειξη ότι έχει αρχίσει να γυρίζει η σελίδα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Το μείζον ζήτημα παραμένει η ρευστότητα και η χαλάρωση της στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό που ανησυχεί κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση είναι το ότι πρέπει να υπάρξει «συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη», όπως δηλώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου φέρνοντας ουσιαστικά προ των ευθυνών της την άλλη πλευρά για τη άτεγκτη στάση της.

Στο πλαίσιο της προεργασίας για τη συενδρίαση του Eurogroup, χθες Παρασκευή 8 Μαΐου συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις