ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής αντιπροσωπεία του «Πλοίου της Ειρήνης» (pics)

Στην Ολομέλεια της Βουλής αντιπροσωπεία του «Πλοίου της Ειρήνης» (pics)

Επιζώντες από τα πυρηνικά Ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και τους συνοδούς τους, οι οποίοι επιβαίνουν στο «Πλοίο της Ειρήνης», υποδέχτηκε το απόγευμα της Τετάρτης (13/5), σε ειδική συνεδρίασή της η Ολομέλεια της Βουλής.

Το «Πλοίο της Ειρήνης» κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά. Ξεκίνησε στις 12 Απριλίου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, με περίπου 1.200 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι και δέκα «χιμπακούσα» (έτσι ονομάζονται όσοι επέζησαν της έκρηξης της ατομικής βόμβας) μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρουσίασε τους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, κάνοντας αναφορά στις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων που σε μικρή ηλικία, πριν από 70 χρόνια, έζησαν τον πυρηνικό όλεθρο και επέζησαν αυτής της τραυματικής εμπειρίας.

Εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρής Δρίτσας, καλωσόρισε τους ανθρώπους που έζησαν από τα πυρηνικά Ολοκαυτώματα. Όπως είπε «έχω τη χαρά εδώ και δέκα χρόνια να δέχομαι το ''Πλοίο της Ειρήνης'' στον Πειραιά, μια πρωτοβουλία που είναι ισχυρή καμπάνα για να μην περνούν κάποια πράγματα στη λήθη».

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, Πάνος Τριγάζης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή εκδήλωση, όπως επίσης για το ότι η αντιπροσωπεία έγινε νωρίτερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο και για το ότι το πλοίο υποδέχτηκε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρής Δρίτσας.

Από την πλευρά των Ιαπώνων επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, το λόγο έλαβε ο γηραιότερος της αντιπροσωπείας, ο 86χρονος Νομπούο Μιγιάκε (Nobuo Miyake), o οποίος αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και την τιμή, αναφέρθηκε στο ότι τα πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να υπάρχουν και αποτελούν, λόγω της φύσης τους, απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Τάχθηκε, μάλιστα, όχι απλά υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού, αλλά και υπέρ της συνολικής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα, ευχήθηκε η Ελλάδα να ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση που την ταλανίζει και σημείωσε ότι «σεβόμαστε και τιμούμε τις σκληρές προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας».

Εκ μέρους των κομμάτων, τους φιλοξενούμενους στην Ολομέλεια καλωσόρισαν οι βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Νίκος Ορφανός (Ποτάμι), Σταύρος Τάσσος (ΚΚΕ) Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝ.ΕΛ) και Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ).

Σχετικές ειδήσεις