ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των πυλών η συμφωνία!

Προ των πυλών η συμφωνία!

«Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο και το γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Επέκταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 ζητάει η κυβέρνηση -Σταδιακή συμφωνία θέλει η Μέρκελ σύμφωνα με το Bloomberg - Το σχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2016 ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το κλίμα αισιοδοξίας για θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διατηρείται και σύμφωνα με τους κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται, από όλες τις πλευρές ότι είναι προ των πυλών και μάλιστα πιο κοντά από ποτέ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση έγινε, όπως πάντα, σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα.

«Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι συζητήσεις των τριών ηγετών διεξήχθησαν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις επί των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία εγκαίρως, δηλαδή πριν από το τέλος Ιουνίου που λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος. «Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους δανειστές προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, σε εποικοδομητικό κλίμα. «Συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελλάδας και των θεσμών πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε από το κτίριο των Βρυξελλών η Άνγκελα Μέρκελ.

Η τριμερής συνάντηση ξεκίνησε αμέσως μετά το δείπνο των ηγετών της συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης και Λατινικής Αμερικής, λίγο μετά τις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα (11/06/205).

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει επέκταση του προγράμματος για εννέα μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που μίλησαν στο Newsbomb.gr βασικός άξονας τίθεται η αξιοποίηση των 11 δισ. από το ΤΧΣ, αλλά και το να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να ευθυγραμμίζεται και με την πρόταση της Α. Μέρκελ που εμφάνισε το πρακτορείο Bloomberg, και σύμφωνα με την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος σκέφτεται να προτείνει τμηματική συμφωνία στον Αλέξη Τσίπρα με ένα βασικό αντάλλαγμα: Δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση- χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποια- και άμεσες κινήσεις, με την εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα.

Διαδοχικά αισιόδοξα μηνύματα...

Χθες λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν την προθυμία τους να συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν το κλειδί για να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Όπως είπε το μήνυμα είναι ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν, στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη «όταν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στις προοπτικές επίτευξης μίας συμφωνίας με την Ελλάδα, «αλλά κάθε ημέρα μετράει» πρόσθεσε. Επισήμανε δε ότι «πρέπει να γίνει η απαραίτητη δουλειά». Ακόμη, όπως είπε, «το μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν», ενώ επανέλαβε «ο στόχος είναι ότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε έκκληση να «επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία, επανέλαβε.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Αισιόδοξος για συμφωνία

Αισιόδοξος πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup της 18ης Ιουνίου εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισλμπλουμ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως η συμφωνία πιθανώς θα εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup του Ιουνίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Πέμπτη.

Όπως εξήγησε, απομένουν ελάχιστα ζητήματα που χρήζουν διευθέτησης, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με την Αθήνα.

Συνεζίοντας, ανέφερε πως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες τεχνικές διαβουλεύσεις, προτού η συμφωνία τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.

«Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» συμπλήρωσε, αν και ξεκαθάρισε πως η πρόσφατη αναθεωρημένη λίστα της Αθήνας δεν ήταν επαρκής.

Παράλληλα, εξήγησε πως οι πιστωτές προτιμούν να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης συμφωνίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί μία ενιαία λύση.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος βοήθειας, εξήγησε πως «δεν γίνεται να διαπραγματευόμαστε για το μέλλον, εάν δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη για το παρόν».

Π.Μοσκοβισί: «Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία»

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι πιστεύει «περισσότερο από ποτέ» ότι είναι πιθανή μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

«Πιστεύω περισσότερο από ποτέ ότι η συμφωνία είναι πιθανή αν όλοι δείξουν την ανάλογη πολιτική επιθυμία», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα».

Λ.Ντε Γκουίντος: «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»

«Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Ένα Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι» δήλωσε σήμερα από το Ελσίνκι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και όπως όλα δείχνουν υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup, Λουίς ντε Γκίντος. Σύμφωνα, δε, με τον Ισπανό υπουργό «οι θεσμοί των πιστωτών έχουν δείξει ευελιξία στην Ελλάδα».Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ξ. Μπετέλ: «Σύντομα θα φορέσει γραβάτα ο Τσίπρας»

Την ελπίδα ότι σύντομα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε μια κατάσταση που θα οδηγούσε στο να φορέσει... γραβάτα, εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. Όπως είπε, θα τον ευχαριστούσε ιδιαίτερα κάτι τέτοιο γιατί θα σήμαινε ότι όλα πάνε καλά και πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Μ.Γέγκερ: «Δυνατή η παράταση»

Μια παράταση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι θεωρητικά δυνατή, ωστόσο τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει κανείς για μια τέτοια κίνηση, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ναι, φυσικά. Θεωρητικά είναι δυνατόν. Έχουμε ήδη παρατείνει αυτό το πρόγραμμα δύο φορές, τον Δεκέμβριο και πρόσφατα έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης.

«Ωστόσο, το θέμα αυτό δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα. Η προσοχή επικεντρώνεται στο να επιτευχθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος έως τα τέλη του μήνα. Αυτές οι συνομιλίες διεξάγονται. Μιλάμε για την ουσία, για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του προγράμματος. Η όποια συζήτηση για την παράταση του προγράμματος είναι αυτή τη στιγμή άστοχη» πρόσθεσε.

Le soir: Παρά τη δημόσια ρητορική, είμαστε κοντά σε συμφωνία

Την εκτίμηση ότι, αντίθετα με τη δημόσια ρητορική και όσα αφήνει να εννοηθούν, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς και τους δανειστές εξέφρασε κοινοτικός αξιωματούχος στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: κάτω από τη σκληρή ρητορική, η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ξανάρχισε», ο αξιωματούχος δηλώνει ότι: «Αντίθετα με εκείνα που η δημόσια ρητορική αφήνει να εννοηθούν, είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Και αυτό σας το λέει ένας γνωστός σκεπτικιστής της ελληνικής υπόθεσης. Δεν παραμένει πια παρά μόνο μία τελευταία προσπάθεια».

Μ. Κερέ: "Ανοιχτός στην αναδιάρθωση του χρέους"

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο ακόμα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Cœure, διευκρινίζοντας ότι η βιωσιμότητα του θα κριθεί από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «La Croix» και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι έχει ήδη γίνει και πλέον «είναι σημαντικά πιο χαμηλό σε σχέση με εκείνο της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του εθνικού ΑΕΠ».

Σχέδιο για την άντληση 28,9 δισ. ευρώ χωρίς νέο δάνειο και μέτρα

Να σημειωθεί ότι από προχθές η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταρτίσει πλήρες σχέδιο κάλυψης των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας έως το τέλος του 2016, χωρίς να συνομολογηθεί νέο δάνειο και -κυρίως- χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει πολλαπλής μορφής χρηματοδότηση της Ελλάδας, χωρίς νέο δάνειο, παρά μόνο από υφιστάμενες πηγές, οι οποίες, συνυπολογιζομένου του προτεινόμενου -στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων- από την Αθήνα στους δανειστές πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος (0,6% του ΑΕΠ), μπορεί να ανέλθει στα 28,9 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θεωρείται εφικτό να συγκεντρωθεί, καθώς μάλιστα δεν έχουν υπολογιστεί για τον σχηματισμό του ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να σχηματιστεί εντός του επομένου έτους (1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ κατά το 2016, ποσό που σύμφωνα πάντως με τους δανειστές θα πρέπει να είναι 2% του ΑΕΠ, ήτοι πάνω από 3,5 δισ. ευρώ) ούτε ακέραιη η δόση των 7,2 δισ. ευρώ (πρόκειται για την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος), οπότε το ποσό που θα μπορεί να συγκεντρωθεί υπερβαίνει σαφώς τα 30 δισ. ευρώ.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το παραπάνω ποσό που μπορεί να αντληθεί μέσα από διάφορες πηγές για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας για το 2015 και το μεγαλύτερο μέρος του 2016, σχηματίζεται ως εξής:

* Πρώτον, από τα κέρδη που αποκόμισαν και θα έχουν αποκομίσει έως τις 30 Ιουνίου 2015 οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης για τη διετία 2014 - 2015 από τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά, τα γνωστά ως SMP (3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ αφορά το 2014 και το 1,4 δισ. ευρώ το 2015).

* Δεύτερον, από τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ).

* Τρίτον, από τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA - Agreement on Net Financial Assets (πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς από την πρωτογενή αγορά και όχι από τη δευτερογενή αγορά όπως τα προαναφερθέντα ελληνικά ομόλογα του προγράμματος SMP, και τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2012) ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

* Τέταρτον, από τη μετάθεση (μιας και πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία) πληρωμής των τόκων (4 δισ. ευρώ) του ύψους 50 δισ. ευρώ δεύτερου δανείου του EFSF.

* Πέμπτον, από τη χρεωστούμενη καταβολή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ.

* Έκτον, από την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκλήθη να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί ήταν 49,7 δισ. ευρώ, όμως χρησιμοποίησε 40 δισ. ευρώ, οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δισ. ευρώ (όσα ομόλογα EFSF κατείχε) ή 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα και ως εκ τούτου είναι εύλογο το αίτημα επιστροφής αυτού του ποσού.

* Έβδομον, από τη χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για το τρέχον έτος.

* Όγδοον από την αύξηση -που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζητηθεί- του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 3,1 δισ. ευρώ (από τα 14,9 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το σχέδιο της Αθήνας για την επιστροφή στις αγορές προβλέπει ακόμη τη σύναψη ενός δανείου 30ετίας με χαμηλό επιτόκιο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της επαναγοράς μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ, που φθάνουν τα 27 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις