ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα κριθεί η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλούνται να λάβουν την ευθύνη της απόφασης για την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (22/06/2015), μόλις τρεις ημέρες πριν την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, επιβεβαιώνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή ηγεσία, αναζητώντας μία άμεση λύση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς η όποια συμφωνία θα πρέπει εκτός από την επικύρωση από ένα έκτακτο Eurogroup να περάσει πρώτα και από την κοινοβουλευτική έγκριση των κρατών της νομισματικής ένωσης.

Την είδηση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μετά το Eurogroup της Πέμπτης στο οποίο δεν επήλθε συμφωνία για την Ελλάδα.

«Μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Twitter εχθές ο Ντόναλντ Τουσκ.

Δημοσίευμα της γερμανικής Zeit, το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται, κάνει λόγο για μία φόρμουλα παράτασης του προγράμματος, ώστε να υπερκεραστεί τυχόν πιστωτικό γεγονός την 1η Ιουλίου από μη πληρωμή της πακεταρισμένης δόσης του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο το βράδυ της Πέμπτης είδαν θετικά την εξέλιξη αυτή, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν τελματώσει εδώ και καιρό, επαναφέροντας έτσι το πάγιο αίτημα για πολιτική επίλυση του ζητήματος μέσα από μία συμβιβαστική λύση σε επίπεδο ηγετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει από την Αγία Πετρούπολη το Σάββατο, αναμένεται να έχει προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος για ακόμη μία φορά θα διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.

Ο ίδιος μάλιστα, όπως είχε διαρρεύσει μετά τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη, αναμένεται να αναλάβει να πιέσει το «σκληρό» ΔΝΤ να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν για το ασφαλιστικό με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης

Ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία παρουσίασε στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Eurogroup, ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Προλογίζοντας τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε με νόημα πως «το μόνο αντίδοτο στην προπαγάνδα και τις κακόβουλες διαρροές είναι η διαφάνεια. Έπειτα από τόση παραπληροφόρηση επί της παρουσίασής μου, στο Eurogroup, των θέσεων της Ελλάδας, η μόνη απάντηση είναι να δημοσιεύσω τις ακριβείς λέξεις που ειπώθηκαν» ενώ προέτρεψε: «διαβάστε τις και κρίνετε μόνοι σας αν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνιστούν βάση για συμφωνία».

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων,
  • ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών,
  • ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού,
  • πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων,
  • απελευθέρωση επαγγελμάτων,
  • φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου,
  • κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

«Παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση που θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών», αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας πως «οι προτάσεις μας έφεραν 0,5% του ΑΕΠ πιο κοντά στους δανειστές».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για μια ακόμη φορά πως μία συμφωνία θα απαιτήσει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, αφήνοντας αιχμές για την αδιάλλακτη στάση των πιστωτών.

«Το Eurogroup επέλεγε να εστιάσει στις ευθύνες μόνο της Ελλάδας και όχι της Ευρωζώνης. Υπάρχει σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχετικές ειδήσεις