ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό Συμβούλιο με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής

Κυβερνητικό Συμβούλιο με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκεται από χθες, Σάββατο 20 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός, τόσο με τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο και με το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 11 το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να χαράξει τον οδικό χάρτη, βάσει του οποίου θα κινηθεί η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

Αν και όπως πρώτο το Newsbomb.gr σάς έχει αποκαλύψει, ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι διαλλακτικός και έτοιμος να βάλει τέλος σε αυτό τον εφιάλτη που ζει ολόκληρη η χώρα, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση του Γιούνκερ, αλλά και των υπόλοιπων ηγετών της Ε.Ε.

Κατά πόσο δηλαδή είναι έτοιμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν ότι είναι ηγέτες και όχι απλά μαριονέτες του χρηματοπιστωτικού status quo.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά την Κυριακή με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, παρουσιάζοντάς τους την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, όλο το Σαββατοκύριακο υπήρξαν και θα υπάρξουν επαφές ανώτατων αξιωματούχων, ενόψει του Εurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες απόψε το βράδυ, ενημέρωσε για περισσότερες από τρεις ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προετοιμαστούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου βρέθηκε από τις 2 μετά το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ακολούθησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης και Γιάνης Βαρουφάκης.

Λίγο μετά τις 5, ο υπουργός Οικονομίας, κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν θα υπάρξει συμφωνία, αρκέστηκε να απαντήσει «το επιδιώκουμε». Μια ώρα μετά αποχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η ομάδα διαπραγμάτευσης επεξεργάστηκε τις αλλαγές επί των ελληνικών προτάσεων τις οποίες και μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, οι αλλαγές στην ελληνική πρόταση προκύπτουν από την ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, ύψους 0,5% (δηλαδή 900 εκατ. ευρώ).

Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι υπάρχουν προσθαφαιρέσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και σε άλλα φορολογικά μέτρα, κυρίως στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.

Για μείωση των συντάξεων δεν γίνεται λόγος, πλην της κατάργησης των πρόωρων. Επ' αυτού, η κυβέρνηση ζητά να ισχύσει η κατάργηση από 1/1/2016, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν στην ημερομηνία 1/7/2015, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοικτό.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να προετοιμάσουν την ελληνική παρέμβαση στις δραματικές συνεδριάσεις της Δευτέρας: του Eurogroup το μεσημέρι και της Συνόδου Κορυφής το βράδυ.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η Σύνοδος της Δευτέρας δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών, όπως έχει δηλώσει και ο Ντόναλντ Τουσκ, γι΄ αυτό παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο, μετά από οποιαδήποτε πολιτική απόφαση να ακολουθήσει και άλλο έκτακτο Eurogroup sτο οποίο θα συγκεκριμενοποιηθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Αρκετοί εκτιμούν ότι το θέμα της Ελλάδας θα απασχολήσει και την προγραμματισμένη Σύνοδο που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη αν και το θέμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

Σχετικές ειδήσεις