ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα: Live η ψηφοφορία στη Βουλή

Δημοψήφισμα: Live η ψηφοφορία στη Βουλή

Στη Βουλή έχει μεταφερθεί το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά το πατριωτικού χαρακτήρα διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, όπου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με διακύβευμα την αποδοχή ή όχι των μέτρων που προτείνουν οι Θεσμοί για την Ελλάδα.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στην Ολομέλεια, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα.

Μετά από πρωτοφανή ένταση που δημιούργησε η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, βάζοντας… μπουρλότο, η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου 10 λεπτά και ενώ στο Βήμα βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς. Ακολούθησε 10λεπτη διακοπή προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Δείτε live όσα μεταδίδει το κανάλι της Βουλής:

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, έστειλε το μήνυμα της υπερήφανης αντίδρασης στον ωμό εκβιασμό και την προσπάθεια... υποταγής που επιχειρούν οι τοκογλύφοι δανειστές.

«Είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια ισχύος του Συντάγματος που κυβέρνηση ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» και «δίνει το λόγο στο λαό», επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανοίγοντας την συνεδρίαση. «Πρόκειται για ιστορική πρωτοβουλία που επιφορτίζει τη Βουλή με ιστορική ευθύνη», τόνισε, περιγράφοντας την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Βενιζέλος: Βλαπτικό για τη χώρα το δημοψήφισμα

«Η κυβέρνηση νομίζει ότι παγιδεύει την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να λύσει το εσωκομματικό της πρόβλημα και το καθιστά πρόβλημα της χώρας. Όμως οι παγίδες πολλές φορές οδηγούν σε αυτοπαγίδευση που δεν αφορούν την κυβέρνηση αλλά τη χώρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι βλαπτικό για τη χώρα και σημείωσε ότι αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, το δικό μας «ναι» δεν θα είναι «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης. Δεν λέμε «ναι» στο κείμενο των πιστωτών, θα είναι «ναι» στην Ευρώπη, διευκρίνισε.

Κουτσούμπας: «Όχι» στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης

Να πει ένα μεγάλο «όχι», τόσο στην πρόταση των δανειστών όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης, κάλεσε τον λαό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

«Ούτε η μία ούτε η άλλη πρόταση δίνουν λύση στο πρόβλημα. Το "όχι" της κυβέρνησης είναι απάτη για να πει ο λαός "ναι" στη δική της αντιλαϊκή πολιτική» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα το λαό, και μετά να του λένε ότι εκείνος έκανε την επιλογή, να γίνει με τη βούλα του ό,τι γίνει και να δικαιωθεί, τελικά, ο ποιητής που λέει "λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε". Εξάλλου, κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με το ΚΚΕ, προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Φίλης: To Eurogroup εκδικήθηκε την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ως εκδίκηση εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι αυτό που ζήτησε η χώρα μας ήταν να προχωρήσει στην έκφραση της λαϊκής βούλησης χωρίς ασύμμετρες απειλές.

«Είναι αυτό δημοκρατία»; σημείωσε ο κ. Φίλης, ενώ έκανε λόγο για συμπεριφορές πολιτικής μνησικακίας.

«Η απόφαση του Eurogroup προσβάλλει τη δημοκρατία της χώρας μας. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού που διεκδικεί το αυτονόητο. Να ακούγεται η άποψη του», υπογράμμισε.

Η Λυμπεράκη με χαρτονομίσματα από τη Ζιμπάμπουε στη Βουλή

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού θέλησε να επισημάνει του κινδύνους που θα ακολουθήσουν μιας χρεοκοπίας... παρουσιάζοντας στη Βουλή ένα χαρτονόμισμα της Ζιμπάμπουε.

Φωτοτυπία χαρτονομίσματος αξίας 1 τρις δολαρίων Ζιμπάμπουε εμφάνισε στην Ολομέλεια η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη για να επισημάνει τους κινδύνους που θα ακολουθήσουν μια ασύντακτη χρεοκοπία.

Καμμένος: Μας ζητούν να αφοπλίσουμε την Ελλάδα

«Άστραψε και βρόντηξε» ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Αυτές οι 16 σελίδες αποτελούν την ταφόπετρα του έθνους, τον επίλογο για μακρόχρονης ιστορίας της δημοκρατίας», είπε ο κ. Πάνος Καμμένος στρέφοντας τα βέλη του κατά των πιστωτών και της παγκόσμιας τοκογλυφίας.

Κουρουμπλής: Λέμε «όχι» στα μέτρα κατά του κλάδου του φαρμάκου

Στα επαχθή μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές και απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση, κατά του κοινωνικού κράτους και παραγωγικών κλάδων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης για δημοψήφισμα.

Βούτσης: Ζητάμε την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου των δανειστών

Επιτακτική και κρίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών την προσφυγή της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα.

«Το δημοψήφισμα θα ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Βούτσης προσθέτοντας πως η πρόταση αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και του λαού.

Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Βούτσης κάλεσε όλα τα κόμματα να συνομολογήσουν την απόλυτη νομιμότητα για το δημοψήφισμα, ώστε να μιλήσει ο λαός και τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να υπηρετήσουν το ρόλο τους ως πυλώνες του πολιτεύματος.

«Πέρασαν πέντε χρόνια με κείμενα έτοιμα που έρχονται ή υπαγορεύονται», είπε ο υπουργός Εσωτερικών αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση των δανειστών εναντίον της Ελλάδας αλλά και την πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως τόνισε, πρόκειται για αλαζονεία ή ανοησία οι συμπεριφορές των θεσμών απέναντι στις προτάσεις της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε λάθος και θανατηφόρα τη συνταγή που επιβλήθηκε στη χώρα μας και το χρέος μη βιώσιμο.

«Ζητάμε την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου», τόνισε ο κ. Βούτσης και έκανε λόγο για πρόσκληση και πρόκληση ενότητας. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οποιοδήποτε σχέδιο οδηγεί σε μόνιμη φτωχοποίηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Βενιζέλος: Θεσμική εκτροπή η πρόταση για δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών αποτελεί υφαρπαγή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου υπέρ της διεξαγωγής του συνιστά θεσμική εκτροπή, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.

Φίλης: Προπαγανδιστικός ο λόγος του Βενιζέλου

Προπαγανδιστικό χαρακτήρισε το λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κοινοβουλευτικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Απαντώντας δε στις κατηγορίες του, περί προσπάθειας υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης ο κ. Φίλης αντέτεινε ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύει με το δημοψήφισμα ότι την σέβεται και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο «υπότροπος με τις ΠΝΠ να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα».

«Κανένα από τα επιχειρήματα του δεν ευσταθούν,δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι αφορά η πρόταση της κυβέρνησης δημοσιονομικά ζητήματα. Πρόκειται καθαρά για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και υπακούει στο άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Κατρούγκαλος: «Προσχηματικά» τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας

Προσχηματικά χαρακτήρισε τα επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής.

Για το αν το δημοψήφισμα εμπίπτει στον περιορισμό του Συντάγματος περί δημοσιονομικών, είπε ότι το θέμα είναι εθνικό. Το ζήτημα του χρέους, είπε, συναρτάται αναπόσπαστα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και συνιστά το εθνικό μείζον θέμα των ημερών. Η απαγόρευση του Συντάγματος για δημοψήφισμα δε ανάγεται, όπως είπε, μόνο σε δημοσιονομικά ζητήματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου.

Ως προς τις προθεσμίες, είπε ότι θα γίνει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα πρακτικά προβλήματα που έχει να επιλύσει το υπουργείο θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στρατούλης: Είμαι αισιόδοξος ότι ο λαός θα πει «όχι» στα τελεσίγραφα των δανειστών

Με σκληρή γλώσσα απέναντι στους δανειστές μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, κάνοντας λόγο για εκβιαστικά τελεσίγραφα από την πλευρά τους προς την ελληνική κυβέρνηση.

Εισερχόμενος στο κτήριο της Βουλής και μιλώντας για το δημοψήφισμα ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός «θα πει ένα βροντερό όχι στα τελεσίγραφα των δανειστών για συνέχιση της λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λαφαζάνης: Το «ΟΧΙ» ανοίγει το δρόμο σε ένα καινούριο μέλλον

Για ένα ιστορικό «ΟΧΙ» το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα σημάνει ένα μεγάλο «ΝΑΙ» σε μία καινούρια πορεία ελπίδας και προοπτικής της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για το δημοψήφισμα.

Προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
« Χρειάζεται και βαθιά διαγραφή χρέους. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανόρθωσης».

Δημοψήφισμα-Καμμένος: Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο που απάντησε το 1940

«Το δίλημμα είναι εθνική αξιοπρέπεια ή παράδοση» τόνισε ο Πάνος Καμμένος για το δημοψήφισμα, προσερχόμενος στη Βουλή.

«Η Ελλάδα δεν υποστέλλει ποτέ τις σημαίες. Κάναμε προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός με τους δανειστές. Η ιστορία αυτού του τόπου γράφτηκε μόνο με όχι» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θα πει ένα μεγάλο όχι στις 5 Ιουλίου, «με το ίδιο όχι που απάντησε το 1940 και με τον ίδιο τρόπο που απάντησε στο σχέδιο Ανάν».

Φλαμπουράρης: Το δημοψήφισμα είναι ταγμένο μέσα στη διαπραγμάτευση

Διαπραγματευόμαστε την αξιοπρέπεια, να σταματήσει επιτέλους η λιτότητα να δοθεί η δυνατότητα στη χώρα για ανάπτυξη. Με αυτή τη δήλωση τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης προσερχόμενος στη Βουλή.

Όπως τόνισε το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφές. Δεχόσαστε ή όχι αυτά τα μέτρα; Όσοι αλλάζουν το νόημα και το χαρακτήρα του ερωτήματος σκεφτείτε για ποιο λόγο το κάνουν, είπε με σημασία. Αυτό το δημοψήφισμα, είπε, είναι ταγμένο μέσα στη διαπραγμάτευση.

Δημοψήφισμα: Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις 5 Ιουλίου

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015.

Δείτε εδώ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πάρτε θέση τώρα στο διαδικτυακό δημοψήφισμα του Newsbomb.gr και καταθέστε την άποψή σας: «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία;»

Σχετικές ειδήσεις