ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμμαχος της Ελλάδας η Γαλλία τις τελευταίες κρίσιμες ώρες

Σύμμαχος της Ελλάδας η Γαλλία τις τελευταίες κρίσιμες ώρες

Η Γαλλία, όπως φαίνεται, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες τις τελευταίες ώρες προκειμένου να επέλθει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

Η πρώτη αντίδραση επί των ελληνικών προτάσεων ήρθε εχθές (08/07/2015) από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ο οποίος τις χαρακτήρισε «ισορροπημένες» και «θετικές».

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε θετικός για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ώστε να παρουσιάσει ένα «λεπτομερές σχέδιο» για τα δημοσιονομικά της, προκειμένου να εμπνεύσει ξανά εμπιστοσύνη στους εταίρους.

Ο Ολάντ, αν και υποστήριξε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα είναι λίγος, εξέφρασε τη βούληση η Γαλλία να βοηθήσει ώστε να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα παροτρυνθεί να συγκροτήσει ένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερές σχέδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κλιμάκιο Γάλλων τεχνοκρατών συνεργάστηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην προετοιμασία της τελικής πρότασης που θα στείλει η Αθήνα.

«Θα ήθελα να πω εδώ ότι αυτό το αίτημα, αυτή η επιστολή, είναι ισορροπημένη, θετική. Είναι απόδειξη μιας αληθινής βούλησης να υπάρξει πρόοδος και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Μανουέλ Βαλς ενώπιον των Γάλλων κοινοβουλευτικών και χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει να γίνει διάλογος».

Ο Βαλς ανέφερε ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που αποτελεί όπως σημείωσε «γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας».

Οι Έλληνες με την ψήφο τους δεν είπαν όχι στην Ευρώπη και πρέπει να στηρίξουμε την επιλογή τους, δήλωσε ο Βαλς και υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Η Γαλλία κάνει τα πάντα για τη λύση, πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις».

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επίσης ένα γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας», επισήμανε ο Βαλς, αναφερόμενος στις «σχέσεις (της Ελλάδας) με την Τουρκία», «τους δεσμούς με τη Ρωσία, τον ορθόδοξο κόσμο» και το θέμα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Μανουέλ Βαλς επισήμανε εξάλλου ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε «φρικτές» συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Η συμφωνία είναι πιθανή και είναι απαραίτητη, είπε ο Βαλς υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να υπάρξει μια προοπτική για το χρέος.

Σχετικές ειδήσεις