ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο 3: Μεταθέτει για αργότερα το χρόνο των πρόωρων εκλογών ο Τσίπρας

Μνημόνιο 3: Μεταθέτει για αργότερα το χρόνο των πρόωρων εκλογών ο Τσίπρας

Προχωράμε με τη στήριξη της αντιπολίτευσης να «κλείσουμε» όλο το πακέτο της συμφωνίας και μετά βλέπουμε. Τι εισηγήσεις δέχεται ο Τσίπρας και ποιες είναι οι ανησυχίες του - Ο ανορθόδοξος πόλεμος με την Αριστερή Πλατφόρμα και τα βρώμικα παιχνίδια της τρόικας εσωτερικού.

Του Κώστα Τσιτούνα

Αποφασισμένος να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 20 Αυγούστου εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, με αυτό το πρωτόγνωρο σχήμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το οποίο είναι αλήθεια πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «σκιώδης κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Διότι από την μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται το σχηματισμό μιας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, αφού όπως έχει τονίσει πολλές φορές δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος», πλην όμως δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης προκειμένου να «περάσουν» οι εφαρμοστικοί νόμοι οι οποίοι είναι απολύτως βέβαιον ότι θα περιέχουν και τα ζητήματα φορολόγησης των αγροτών, αλλά και τα ζητήματα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως είναι πολύ πιθανό η χώρα να οδηγηθεί το Σεπτέμβριο σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας ενός ατυχήματος κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, η απόφασή του είναι να μεταθέσει το χρόνο των εκλογών για μετά το Φθινόπωρο και αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με τους δανειστές προκειμένου να απομακρυνθεί εντελώς το ενδεχόμενο Grexit.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος οδικός χάρτης επ’ αυτού. Το concept είναι: Προχωράμε έτσι και βλέπουμε. Το μόνο βέβαιον είναι ότι – όπως πρώτο το Newsbomb.gr σας αποκάλυψε – ο Τσίπρας δεσμεύτηκε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν. Την ίδια ακριβώς δέσμευση έχει δώσει και στους δανειστές, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως αν στηθούν κάλπες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το πακέτο της συμφωνίας, οι εκλογές θα γίνουν πάλι με τις τράπεζες κλειστές!

Μόνο που, όπως διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά είναι αμφίβολο αν οι τράπεζες θα ανοίξουν μετά τις εκλογές...

Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες για εκλογικό αιφνιδιασμό, όχι τόσο για την αντιπολίτευση, όσο για το εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά, οι πιο ψύχραιμες φωνές του Μαξίμου έχουν διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη με βάση το εσωκομματικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι δυνατόν να ορίσουμε πρόωρες εκλογές με βάση τη στάση της αριστερής πλατφόρμας και η χώρα να μείνει ξεκρέμαστη με το ζήτημα του Grexit ανοικτό» τονίζουν αρκετοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, άποψη που φαίνεται να ασπάζεται και ο Τσίπρας.

Τι θα κάνει με την Αριστερή Πλατφόρμα

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ο Τσίπρας, τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα δεν πρόκειται να κυρήξει τον πόλεμο στην Αριστερή Πλατφόρμα. Θα συνεχίσει στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου ανορθόδοξου πολέμου με βασικό στόχο να απομονώσει και να «περιθωριοποιήσει» τους διαφωνούντες «κολλώντας τους την ταμπέλα του γραφικού».

Πώς θα γίνει αυτό; Με τη βοήθεια της επικοινωνίας και με σταλινικού τύπου προπαγάνδα.

Το μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να κλείσει όλα τα ζητήματα, αναλαμβάνοντας και το σχετικό πολιτικό κόστος.

Συγκεκριμένα:

- Η τρόικα τελικά θα έρθει και θα βρεθεί μια χρυσή τομή για να γίνονται οι συναντήσεις με τους υπουργούς, σε έναν ουδέτερο χώρο. Ο χώρος έχει ήδη βρεθεί και πρόκειται για κορυφαίο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Άλλωστε τα τεχνικά κλιμάκια ήδη έχουν άμεση πρόσβαση στο γενικό λογιστήριο. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι πως αν υπάρξει συγκερκιμένος λόγος να πάνε σε κάποιο από τα υπουργεία, θα γίνει κι αυτό, αλλά όπως τονίζουν κάτι τέτοιο θα γίνει με απόλυτη διακριτικότητα.

- Νέα προαπαιτούμενα δεν θα ζητήσουν οι δανειστές πλην του ασφαλιστικού, του αγροτικού και των επιπλέον περικοπών στο δημόσιο, ζητήματα που θα περάσουν μέσω των εφαρμοστικών τον Σεπτέμβριο.

- Το ΔΝΤ παρά την περί του αντιθέτου φημολογία θα μπεί τελικώς στο πρόγραμμα και θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, αφού η ελληνική πλευρά ποντάρει ιδιαίτερα στις πιέσεις του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Αν μέχρι το Σεπτέμβριο δεν υπάρξει κάποια «ατύχημα» το μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το κλίμα θα γίνει ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση, αφού όπως εκτιμούν:

- Θα έχει ομαλοποιηθεί η χρηματορροή από τις τράπεζες προς τους πολίτες και άρα θα έχουν χαλαρώσει τα capital controls.

- Θα έχει εγκριθεί και το «εμπροστοβαρές» πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα... ζεστάνει την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Θα έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη αναφορά από τους δανειστές για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, οι επιτελείς του πρωθυπουργού ποντάρουν πάρα πολλά στην δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα για την οποία εκτιμούν ότι θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τους επόμενους μήνες στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι εξόχως ρευστά αφού το πολιτικό περιβάλλον είναι κινούμενη άμμος και αφού είναι γνωστό ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν την έχει αποκλειστικά ο Τσίπρας.

Το παιχνίδι ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές και όχι πάνω στο τραπέζι. Οι βασικές κινήσεις που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα της παρτίδας γίνονται κάτω από το τραπέζι και με τη βοήθεια συγκεκριμένων εξωθεσμικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένης και της λεγόμενης τρόικας εσωτερικού.

Επίσης είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το «Διευθυντήριο των Βρυξελλών» είναι διατεθειμένο να παράσχει στον Τσίπρα όλες αυτές τις... διευκολύνσεις που χρειάζονται για να πιάσει τόπο η τέχνη της πειθούς ή αλλιώς της «καθοδήγησης» όπως την έλεγαν παλιά οι σύντροφοι...

Σχετικές ειδήσεις