ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατούλης: Επιστροφή στη δραχμή με τρόπο συντεταγμένο

Στρατούλης: Επιστροφή στη δραχμή με τρόπο συντεταγμένο

Στους εναλλακτικούς τρόπους διαφυγής από τις μνημονιακές πολιτικές αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Βόλου, ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε πως η επίσκεψή του στο Βόλο, όπως και η επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη στην Θεσσαλονίκη αλλά και οι κινήσεις της προέδρου της προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντοπούλου, δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, δηλώνοντας πως πρόκειται για πρωτοβουλίες που αφορούν τις θεσμικές τους αρμοδιότητες.

Ερωτώμενος εξάλλου, σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει, αν τελικά, η κυβέρνηση υπογράψει νέα συμφωνία, ο κ. Στρατούλης απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει, τονίζοντας πως σε αυτή την φάση η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να πειστεί η κυβέρνηση και να αλλάξει ρότα.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εναλλακτική πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Στρατούλης δήλωσε πως το σχετικό σχέδιο περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – μετάβαση στο εθνικό νόμισμα με τρόπο συντεταγμένο, αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Εξάλλου, ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά του, ακόμη κι ως κυβερνών κόμμα.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την υπογραφή νέου μνημονίου ως αναγκαίο και ως εκ τούτου στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στρατούλης δήλωσε με νόημα πως το "ωσαννά των βαΐων" μετατρέπεται εύκολα σε "σταύρωσον αυτόν", όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του νέου μνημονίου.

Σχετικές ειδήσεις