ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοκοπικό θρίλερ μέχρι τις κάλπες – Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοκοπικό θρίλερ μέχρι τις κάλπες – Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τι δείχνουν τρεις νέες έρευνες – Ποιος πολιτικός αρχηγός συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές ψήφους και ποιος ήταν ο κερδισμένος στο debate

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δημοσκοπικό «θρίλερ» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και των παρατάξεών τους.

Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να συσπειρώνεται στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες, την ώρα που εμφανίζεται ενισχυμένο το προφίλ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως αντέχει στην πίεση και διατηρεί, έστω και με δυσκολία, το οριακό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη Συγγρού επιμένουν πως την τελευταία εβδομάδα το κλίμα θα γυρίσει υπέρ της «γαλάζιας» παράταξης.

Από τα ευρήματα των συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι θα δοθεί μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η επόμενη σύνθεση της Βουλής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οκτακομματική –με την είσοδο της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όλα δείχνουν πως θα δώσουν σκληρή μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή.

Στα όρια του στατιστικού λάθους

Η έρευνα της της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά δείχνει ντέρμπι, με τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεπερνά το 0,3%, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25%, έναντι 24,7% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση, εμφανίζει εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με 2,4%, και την Λαϊκή Ενότητα λίγο πιο ψηλά, με 2,6%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου:

  • ΣΥΡΙΖΑ 25%
  • ΝΔ 24,7%
  • Χρυσή Αυγή 4,9%
  • ΚΚΕ 4,7%
  • Ενωση Κεντρώων 4,6%
  • Ποτάμι 4,4%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,1%
  • Λαϊκή Ενότητα 2,6%
  • Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,4%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 8,5%.

Σύμφωνα με την αναγωγή για την εκτίμηση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων είναι αναλυτικά:

  • ΣΥΡΙΖΑ 31,7%
  • ΝΔ 31,3%
  • Χρυσή Αυγή 6,2%
  • ΚΚΕ 5,9%
  • Ένωση Κεντρώων 5,9%
  • Ποτάμι 5,5%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,2%
  • Λαϊκή Ενότητα 3,3%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%

Δημοφιλέστερος αρχηγός εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 46% έναντι 45% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 44% των πολιτών «απαιτεί» συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην επόμενη κυβέρνηση.

Μάχη... ψήφο ψήφο

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,2%.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26% ενώ η Ν.Δ. έπεται στο 25,8%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5% , το ΠΑΣΟΚ με 6% , το ΚΚΕ με 5,7% , το Ποτάμι με 4,4% , η Λαϊκή Ενότητα με 3,6% , η Ένωση Κεντρώων με 3,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 10%. Σημειώνεται ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο 60% ενώ της Ν.Δ. στο 80%.

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, προηγείται με 45% ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και έπονται ο Αλέξης Τσίπρας (42,9%), η Φώφη Γεννηματά (40,2%), και ο Σταύρος Θεοδωράκης (40,2%).

Στον «πόντο» η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Μπροστά περνά ο ΣΥΡΙΖΑ (28,5%) στην εκτίμηση και πρόθεση ψήφου με μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τη ΝΔ (27,5%) βάσει της νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί και το debate των πολιτικών αρχηγών.

Ανεβασμένο ποσοστό 7% για την Χρυσή Αυγή που παραμένει τρίτο κόμμα.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται με το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%.
Η Λαϊκή Ενότητα στο όριο του 3% μπαίνει στη Βουλή ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ με 2%.

Μειώθηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων από 10,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ σε 8%.

Περί debate

Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία των επτά πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό όμως όσων έμειναν αδιάφοροι είναι υψηλό και αγγίζει το 31%. Κάτι που συμφωνεί εξάλλου με τα στοιχεία της AGB για την μάλλον μέτρια έως χαμηλή θεαματικότητα του «τηλεοπτικού προϊόντος» - debate.

Ωστόσο το συντριπτικό 84% όσων το παρακολούθησαν δήλωσαν απολύτως ανεπηρεάστοι από όσα άκουσαν και είδαν, γεγονός που καταδεικνύει την εξαιρετικά μικρή επίδραση της τηλεμαχίας.

Νικητής βγήκε ο... κανένας με 33,5% ενώ από τους... γνωστούς πολιτικούς αρχηγούς το 19% έδωσε «ψήφο» στον Πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που κέρδισε τις εντυπώσεις. Σαφώς χαμηλότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με 13,5%, είχε γίνει εμφανές ήδη από το τέλος της βραδιάς ότι «έχασε» λίγη από τη λάμψη του μαζί με το χαμόγελο – σήμα κατατεθέν του. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με 9% στους κερδισμένους, ακολουθεί παραπόδας ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με 8% και έπεται ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 6%.

Προτελευταίος «τερμάτισε» στον αγώνα για «την καλύτερη παρουσία στο debate» ο Πάνος Καμμένος με 4,5% ενώ τελευταίος και με χαμηλό ποσοστό 1,5% ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σχετικές ειδήσεις