ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική και εσωκομματικά «πυρά» προς Φίλη

Σκληρή κριτική και εσωκομματικά «πυρά» προς Φίλη

Υπόνοιες ότι μπορεί να πρόκειται για ένα «όχημα» έναν «Δούρειο Ίππο» και «διαπιστευτήρια» η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη για την Γενοκτονία των Ποντίων στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία διατύπωσε ο βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης της ΝΔ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης διερωτήθηκε μήπως αυτές οι «αριστερίστικες ιδεοληψίες» του Νίκου Φίλη έχουν γίνει «εσκεμμένα με βάση κάποιο σχέδιο» και κάλεσε την κυβέρνηση να τις καταδικάσει και τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην επίσκεψή του στην Τουρκία καλώντας τον να «μην τολμήσει να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ».

Στον κ. Αντωνιάδη απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι αυτή είναι μία προσπάθεια να πυροδοτηθεί ένα κλίμα παραληρήματος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συγκέντρωσε διακομματικά πυρά εναντίον του για τις επίμαχες δηλώσεις, της άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι ενδεικτικό ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι Αλέξναδρος Τριανταφυλλίδης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Ανδρέας Μιχαϊλίδης αποδοκίμασαν τις απόψεις του υπουργού Παιδείας.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης:

Το 1994 η Βουλή έλαβε ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μια απόφαση που άργησε 80 χρόνια, εκπλήρωσε όμως ένα ιστορικό χρέος και λήφθηκε μετά από πρόταση νόμου 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν όμως μόνο η ομόφωνη απόφαση αλλά και η απόφαση για σύνταξη της «Μαύρης Βίβλου» της Γενοκτονίας που μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες και περιλαμβάνει έγγραφα άλλων χωρών που αναγνωρίζουν την Γενοκτονία. Αυτά για όσους την αμφισβητούν. Επίσης, όποιος έχει αμφιβολίες πρέπει να διαβάσει το σχετικό ψήφισμα λογοτεχνών της εποχής μεταξύ των οποίων Γρυπάρης, Δροσίνης, Καζατζάκης, Παλαμάς κα που έστελναν μήνυμα για τις σφαγές και την Γενοκτονία στον Πόντο. Μίλησα με τον κ. Φίλη. Ο κ. Φίλης κάνει λάθος και σφάλει πολιτικά και επιστημονικά. Του έστειλα το πόνημα από 14 Τούρκους ιστορικούς που μιλούν για την γενοκτονία των Ποντίων και την πρόβα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ποινικά, νομικά, ιστορικά και πολιτικά στηρίζω την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ποντίων».

Ανδρέας Μιχαηλίδης:

«Η εξόντωση Ποντίων έγινε μέσα σε μεθοδευμένο και συντονισμένο πλαίσιο και ως εκ τούτου συνιστά γενοκτονία. Θα πρέπει όμως να μιλήσουμε και για την συστηματική εξόντωση του χριστιανικού στοιχείου στην Μικρά Ασία. Η τοποθέτηση του κ. Φίλη ήταν προσωπική χωρίς να αντανακλά την επίσημη θέση της κυβέρνησης».

Ολυμπία Τελιγιορίδου:

«Έχω ποντιακή καταγωγή, οι παππούδες μου έχουν υποστεί βασανιστήρια και δεν μπορώ να δεχθώ ότι αμφισβητείται η Γενοκτονία. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που αναγνώρισε η βουλή με ομόφωνη απόφαση. Ο κ. Φίλης έκανε δήλωση που ξεκαθάρισε την θέση του και επισήμανε ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης. Ο ίδιος στο πλαίσιο ενός επιστημονικού διαλόγου έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για εγκληματική εθνοκάθαρση. Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι τμήμα του ελληνικού λαου που έχει δώσει πολλά στην ιστορία και έχουμε χρέος για την αποκατάσταση της ιστορίας. Να διδάξουμε την ιστορία με βάση τα ιστορικά γεγονότα. Όταν αδελφός της γιαγιάς μου όταν σκοτωνόταν στην Σμύρνη δεν το έπαθε απο συνωστισμό αλλά γιατί ένα καθεστώς εγκληματούσε εις βάρος τους».

Μαρία Τριανταφύλλου:

«Αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο η αποσπασματική διδαχή της ιστορίας. Η καταστροφή του Ποντιακού ελληνισμού και των Αρμενίων είναι αναμφισβήτητη. Διαφορετικοί τρόποι για το πώς προσεγγίζει κανείς τα ιστορικά γεγονότα αλλά μια πολιτική προσέγγιση είναι δύσκολη. Πρέπει όμως να κάνουμε μια συζήτηση για τον Ποντιακό Ελληνισμό και των Ελληνισμό της Μικρά Ασίας και τα αίτια της καταστροφής του»

Σχετικές ειδήσεις