ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης σε Ντράγκι: Πότε θα μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Παπαδημούλης σε Ντράγκι: Πότε θα μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πιο συγκεκριμένα ερωτάται ο Μάριο Ντράγκι για το αν «σκοπεύει να εισηγηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ την χρονική επέκταση του Προγράμματος, αλλά και τη διεύρυνση των κριτηρίων και των επιλέξιμων ομολόγων» καθώς και για το αν θα ήταν θετικός «στην χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα».

Τέλος ρωτά ο Δημήτρης Παπαδημούλης τον Μάριο Ντράγκι αν θα ήταν θετικός σε αύξηση της αγοράς ομολόγων ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να στηρίζει μεγαλύτερα έργα με μεγαλύτερο ρίσκο.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Στις 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αξιολογήσει την πορεία του Προγράμματος Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (Public Sector Purchase Programme) και να διαβουλευθεί για την ενδεχόμενη επέκτασή του.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υιοθετήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, με στόχο την αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού από το 2013 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παραμένει κάτω από το 1%, ενώ παρά μια άνοδο που παρουσιάστηκε στον πληθωρισμό από την αρχή του 2015, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο πληθωρισμός έπεσε σε αρνητικά επίπεδα.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

Σκοπεύει να εισηγηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ την χρονική επέκταση του Προγράμματος, αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων και των επιλέξιμων ομολόγων, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ο αποπληθωρισμός;

Θα ήταν θετικός στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο;

Πώς θα έβλεπε, τη χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα;».

Σχετικές ειδήσεις