ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρο πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι από τη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου θα πρέπει να διδαχθεί και η Τουρκία.

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο Αλ Σίσι.

Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεργασία με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, τη συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ακόμη και στρατιωτική συνεργασία.

«Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης μίλησε για την τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που θα γίνει αύριο Τετάρτη, τονίζοντας ότι αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ».

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία ή αλλού και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Απευθυνόμενος στον Πρ. Παυλόπουλο υπογράμμισε ακόμη ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρόσωπο του Πρ.Παυλόπουλου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστηρικτική της στάση υπέρ των θέσεων της Αιγύπτου και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.
Στις 15:05 ο αλ Σίσι θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικές ειδήσεις