ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν θέμα Σένγκεν για την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν θέμα Σένγκεν για την Ελλάδα

Ο δρόμος για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν στρώνεται με ροδοπέταλα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ - ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο δημοσιεύει η Καθημερινή, οι Ευρωπαίοι θέτουν εκ νέου ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν δια της… ατόπου απαγωγής, καθώς θεωρούν μείζον θέμα την «ανάκτηση» ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα ενώ θέτουν θέμα μη σωστής λειτουργίας των hotspots.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ταξιδέψει για την Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη (17/12/2015) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπεύδει σε Χίο και Λέρο με μοναδικό στοιχείο στην ατζέντα του την επιτόπια αυτοψία για το πώς λειτουργούν τα hotspots.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι το κλίμα δεν είναι και τόσο θετικό υπέρ της χώρας στη διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Οι Ευρωπαίοι είναι ξεκάθαροι ως προς τις βλέψεις τους: «Η εφαρμογή είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για το κεκτημένο του Σένγκεν που πρέπει να διατηρηθεί, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο με τις αυστηρές συστάσεις για την χώρα μας.

Μερικά από τα hot points που αναφέρονται στο προσχέδιο είναι τα παρακάτω:

- Αντιμετώπιση ελλείψεων στη λειτουργία των hotspots (διασφάλιση ότι Frontex και EASO θα διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό).

- Συστηματική καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μέτρα για την αντιμετώπιση της άρνησης καταγραφής και περιορισμό δευτερογενών ροών.

- Εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης.

- Διασφάλιση της πραγματικής επιστροφής των ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να μείνουν και παροχή στήριξης στα κράτη μέλη όσον αφορά τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

- Ενίσχυση μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, όταν την ίδια ώρα στην Αθήνα αναζητούνται τρόποι διαφυγής από το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στην προσωρινή μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών...

Σχετικές ειδήσεις